U trendu

Ovu biljku unesite u spavaću sobu i sprečićete hrkanje vašeg dragog

Da li znate koja je biljka idealna za spavaću sobu? Čisti vazduh, sprečava hrkanje i ima mnogo pozitivnih efekata na vaše zdravlje i blagostanje.

Otkrijte moć bromelija

Bromelija je biljka koja ima mnogo pozitivnih efekata na naše zdravlje i blagostanje. Zanimljiva je biljka koja potiče iz Južne Amerike, a danas se može naći širom sveta. Zbog svojih svojstava, postala je veoma popularna među ljudima koji traže prirodne načine da poboljšaju kvalitet svog života.

Bromelija je idealna biljka za unutrašnju upotrebu, posebno u spavaćim sobama. Ne zahteva mnogo nege i lako se održava. Za rast joj nije potrebna posebna dublja saksija, pa se može uklopiti u gotovo svako okruženje. Važno je samo da ga redovno zalivate i da redovno praznite vodu koja se skuplja u posudi. Osim toga, ne voli direktno izlaganje suncu, pa ga je najbolje postaviti na mesto koje je malo hladnije.

NASA je sprovela naučnu studiju koja je pokazala da prisustvo bromelija u spavaćoj sobi smanjuje hrkanje i promoviše dobar san. Biljka takođe ima značajan uticaj na kvalitet noćnog okruženja, jer proizvodi više kiseonika od drugih biljaka. Kiseonik igra veoma važnu ulogu u otvaranju disajnih puteva i obezbeđivanju pravilnog prolaza vazduha kroz nos i grlo.

Dakle, vrlo jednostavno rešenje za filtriranje vazduha može biti korišćenje sobnih biljaka. Pored osnovne fotosinteze, kojom se uklanja ugljen-dioksid i vraća kiseonik u vazduh, biljke mogu da uklone toksične supstance iz vazduha, zemljišta i vode na najmanje dva načina. Prvo, mogu da metabolišu neke toksične hemikalije i izlučuju bezopasne nusproizvode, i drugo, mogu da inkorporiraju toksične supstance kao što su teški metali u biljna tkiva, čime ih vezuju.

Podaci o uticaju biljaka na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru potiču iz eksperimenata koje je sprovela Nacionalna svemirska agencija SAD (NASA). Kada su NASA istraživači istraživali mogućnosti dugotrajnih svemirskih letova, postalo je očigledno da će vazduh unutar čvrsto zatvorene letelice brzo postati kontaminiran isparljivim organskim jedinjenjima (VOC) i drugim hemikalijama koje oslobađaju materijali koji se koriste za konstrukciju unutrašnjosti letelice.

Više od 30 godina, Bil Vulverton, penzionisani naučnik NASA-e, istraživao je upotrebu biljaka kao sistema za prečišćavanje vazduha i vode u zatvorenim sredinama tokom svemirskih misija.

Bromelija – rešenje za hrkanje?!

Pored toga, bromelije efikasno čiste vazduh, uklanjaju štetne materije i poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Ovo je posebno važno za ljude koji pate od alergija, astme ili drugih problema sa disanjem. Bromelije apsorbuju štetne materije, kao što su formaldehid, benzol i trihloretilen, koje se nalaze u vazduhu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar