U trendu

Ovu divnu biljku nikad ne biste trebalo da poželite u svom vrtu, a evo zašto

Stručnjaci iz oblasti hortikulture su jednoglasni kada je reč o Hiacinthoides hispanica, odnosno šumskom zumbulu ili španskom zvončiću, uz slikovitu napomenu da bi u nekom uzbudljivom filmu ova impozantna biljka definitivno odigrala ulogu negativca.

Iako nije teško biti opčinjen njihovim prelepim cvetovima u obliku zvona, njihova invazivna priroda i impresivne regenerativne sposobnosti zaista mogu učiniti ovu biljku noćnom morom koja se ponavlja.

A ako ste možda razmišljali o tome kako ste ih se rešili, iznenadićete se njihovom upornom prirodom.

Poreklom iz Španije, Portugala i severne Afrike, španske zvončiće (Hiacinthoides hispanica) su višegodišnje lukovičaste biljke sa sjajnim listovima nalik oštrici.

Sredinom do kasnog proleća daju visoke cvetne stabljike ukrašene ljubičasto-plavim cvetovima u obliku zvona. Članovi porodice špargli (Asparagaceae), ove izdržljive biljke rastu na različitim zemljištima i tolerišu senovite oblasti, što ih čini dobrom opcijom za sadnju ispod drveća i na drugim mestima gde mnogo cveća neće rasti. Pošto zvončići nisu teški za negu, oni su popularan dodatak cvetnim lejama, kamenim ogradama… Ipak, trebalo bi da dobro razmislite pre nego što ove lepe ali opake biljke stavite u svoju baštu, jer se izuzetno brzo šire i preuzeti baštu . Što je još gore, izuzetno ih je teško ukloniti.

Zašto bi španski zumbul mogao da bude loš izbor za vašu baštu

Naime, ove plodne biljke šire se samosetvom i formiranjem malih nezrelih lukovica. Zahvaljujući njihovoj snažnoj reproduktivnoj prirodi, nije ih lako obuzdati tipičnim metodama koje se koriste za sprečavanje širenja invazivnih biljaka. Takođe su veoma otporne na ubice korova, tako da je najbliži efikasan način da ih se rešite (koji je još uvek prilično neefikasan) da ih iskopate. Međutim, lukovice su često zakopane duboko u tlu i teško ih je pronaći. Posebno je lako uočiti nezrele lukovice, koje izgledaju kao veliki, beli koreni. Ako ne želite da okopavate svoju baštu, možete pokušati da izgladnite biljke tako što ćete odrezati izdanke pre nego što procvetaju. Ali moraćete da ponavljate ovaj proces za svaku biljku svake nedelje tokom vegetacije. Bez obzira koji metod izaberete, budite spremni za dugu bitku. Može potrajati nekoliko godina da se ove zloslutne biljke uguše, a ako propustite samo jednu lukovicu ili seme, one će se vratiti.

Kao da njihovo nemilosrdno odbijanje da izumru nije bilo dovoljno zastrašujuće, španski zumbul je takođe otrovna za ljude i kućne ljubimce. Svi delovi biljke sadrže scilaren, srčani glikozid koji izaziva nepravilan rad srca, dijareju, povraćanje, bol u stomaku i drhtanje. Lepljivi sok zumbula takođe iritira kožu, zato uvek nosite rukavice kada rukujete njima.

Postoji mnogo drugih vrsta koje možete uzgajati u svojoj bašti, uključujući i tzv Mertensia virginica, divlje cveće koje potiče iz većeg dela centralnog i istočnog SAD. Ove netoksične zeljaste trajnice imaju ovalne zelenkasto-sive listove i daju plave cvetove u obliku trube sredinom proleća. Tolerantni su na senku i dobro rade u bordurama i krevetima.

Persijski ljiljan (Camassia quamash), ili camassia camas , takođe poznata kao camas ili male camas, je još jedna odlična alternativa španskim zvončićima. Članovi porodice ljiljana (Liliaceae), ove lukovičaste trajnice su porijeklom iz Kanade i SAD. Ove netoksične biljke imaju uske listove nalik travi i cvetaju u kasno proleće ili rano leto, stvarajući visoku cvetnu stabljiku sa desetinama zvezdastih, plavo-ljubičastih cvetova. Lako se uzgaja i preferira sunce ili delimičnu senku. Kao i sva zvona, imaju tendenciju da rastu u grupama i dobro rade u krevetima i ivicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.