U trendu

Ovu grešku kod pranja odeće mnogi prave: Može da bude štetna za zdravlje, tvrdi stručnjak

Mnogi od nas krivi su za to što su bacili odeću u mašinu i zaboravili na nju, odlažući najgori deo – stavljanje veša na sušenje. Ali pokazalo se da bi uobičajena navika mogla da bude gora nego što smo mislili i mogla bi da uzrokuje veće probleme od neprijatnog mirisa vlage. Teri Fišer, stručnjak za čišćenje, za Miror objašnjava da ako odeća ostane u mašini nakon završetka ciklusa duže od 30 minuta, može postati leglo neprijatnih bakterija.

‘Jedan od najvažnijih delova održavanja domaćinstva čistim i urednim je redovito pranje odeće. Ali mokar veš ostavljeno u mašini samo 30 minuta nakon završetka ciklusa može uzrokovati bujanje bakterija’, otkrio je. Njegovo upozorenje dolazi nakon što je studija otkrila da se više od 340 različitih bakterija redovno nalazi na čak 30-ak kućnih predmeta, pri čemu je sunđer za pranje sudova proglašena najkontaminiranijim, a sledi držač četkice za zube. Kuhinjske sudopere, posude za kućne ljubimce i držači za kafu takođe su navedeni među pet kućnih predmeta koje imaju pregršt bakterija. Nisu sve bakterije štetne za telo, ali neke mogu da doprinesu bolestima kao što su prehlade, infekcije grla i temperatura.

Većina nas voli da misli da su nam kuće lepe i čiste i da dobro rešavamo klica. Ali istina je da je nemoguće naše domove potpuno osloboditi od bakterija i da su čak i najneverovatnije svakodnevne stvari leglo bakterija. Iako su uobičajeni zadaci čišćenja kao što su brisanje podova, čišćenje tuševa i redovno brisanje površina prilično očigledni, predmeti koji se koriste svakodnevno i možda nisu dezinfikovani mesecima ili čak godinama mogu se zaboraviti i postati leglo bakterija’, objasnio je Teri.

‘Kućni predmeti kao što su daljinski upravljači, posudice za so i biber i ručke na vratima koriste se mnogo puta dnevno i obično ne pomišljamo da ih redovno dezinfikujemo. Iako može biti težak zadatak održavati naše domove čistima i zadržati klice podalje, znati gde su neki od najgorih bakterija može biti pola posla’, zaključio je, a prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar