U trendu

Ovu grešku mnogi prave, a može da pokvari mašinu za pranje sudova

Mašine za pranje sudova su kućni aparat koji vam umnogome može olakšati život i uštedeti vreme pa je nužno da ih redovno čistimo, ali i da pazimo na njih kako ne bi došlo do kvarova.

Majstor Vedran Krček, iz servisa kućanskih aparata, upozorava da nepravilnim punjenjem uređaja možete smanjiti njegovu efikasnost, pa je vrlo važno znati kako staviti posuđe unutra, piše Večernji list.

Na šta treba pripaziti

Majstor ističe da je česta greška koju mnogi čine ne ispiranje ostataka i komadića hrane s posuđa, pre nego što ga stavite u mašinu.

– Kako se mašina za pranje sudova ne bi zapušila,potrebno je dobro isprati posuđe pre stavljanja u mašinu. Ako to ne uradite, rizikujete jedan od najčešćih problema kao rezultat neopranog suđa, a to su zapušene mlaznice mašine – objasnio je.

Kada je reč o ispravnom punjenju mašine, mnogi većinom stavljaju predmete gde i pune koliko god stane, ali Krček ističe da to ne bi trebalo raditi, te da je vrlo važno pravilno poređati posuđe u mašinu kako bi se isto bolje opralo.

– Ako se posuđe samo nagura u mašinu, ne može se dobro oprati, jer se preklapa jedno preko drugoga, pa voda ne može da dopre gde bi trebalo. Pazite da svako posuđe stavite na njegovo određeno mesto – kaže on.

Što se tiče održavanja mašine, majstor savetuje da jednom u mesec ili dva koristite sredstvo za ispiranje mašine, kako bi se ona očistila od masnoća. Dodaje i da bi trebalo da se vodite uputstvima proizvođača, koji najčešće sugerišu pranje pri visokoj temperaturi i praznu mašinu.

Jesu li mašine za pranje posuđa nekad bile kvalitetnije?

Dosta potrošača žali se da su nekada elektronski uređaji, među kojima i mašine za pranje posuđa, imali „duži životni vek“, a majstor Vedran objasnio je šta bi mogao da bude razlog tome.

– Današnje mašine za sudove bolje peru, troše manje energije i imaju razne dodatne opcije koje mašine pre nisu imale. Danas one imaju elektroniku, pa za razliku od nekadašnjih mehaničkih aparata postoji mogućnost nešto kraćeg roka trajanja nego što je to bilo pre – obrazložio je.

Određuje li cena kvalitet mašine?

Majstor tvrdi da cena uređaja zavisi od marke do marke aparata, ali ne smatra da cena odrešuje kvalitet.

– Ne mislim da su mašine za sudove ispod nekog nivoa cene manje kvalitetne. Neki kupci se vode vernosti određenom brendu, neki gledaju dodatne opcije koje aparat pruža, a neki samo cene. To je oduvek bilo tako – zaključio je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar