U trendu

Ovu hranu nikako ne smete da podgrevate u mikrotalasnoj peći, evo zašto

U svakom domaćinstvu, mikrotalasna peć jedan je od najvažnijih kućnih uređaja. Iako je namenjena za podgrevanje hrane i brzinsko kuvanje, postoji određena hrana koju nikada ne bi smeli da podgrevate u njoj.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada nije pravilno skuvana! Kada kuvate komad sirove piletine u mikrotalasnoj, šanse za ravnomerno i temeljno kuvanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa. Najbolje je da meso kuvate temeljno, na direktnoj vatri, u tiganju, na roštilju ili pećnici.

Paradajz i sos od paradajza

Poput kuvanih jaja, paradajz može prouzrokovati veliki nered kada provodi previše vremena u mikrotalasnoj. Zbog sadržaja tečnosti u sosu od svežeg paradajza i testenine, akumulacija pritiska uzrokuje da se stvaraju mehurići koji iskaču iz tečnosti, ostavljajući mikrotalasnu prekrivenu crvenim mrljama.

Kuvana jaja

Kada zagrevate kuvana jaja u mikrotalasnoj, para se nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje pritiska. Budući da jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju da izdrže sav taj pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrotalasnoj ili tokom prvog zagriza.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži velike količine soli, aditiva, hemikalija i konzervansa. Kada tome još dodate mikrotalasno zračenje, nivo holesterola može se povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji način zagrevanja je na roštilju ili ploči šporeta.

Šargarepa

Iako se šargarepa može kuvati i zagrevati u mikrotalasnoj, sirova šargarepa, pogotovo ona s korom, može da bude potencijalno opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće, minerali iz tla mogu da uzrokuju iskre u mikrotalasnoj. Ako se neprekidno događa, to može ozbiljno da ošteti vašu mikrotalasnu.

Čili papričica

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visok nivo kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin izložen elektromagnetnim talasima u mikrotalasnoj, počinje da isparava i može da se zapali! Vatra i dim koji će se ispuštati iz mikrotalasne mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar