Ovu jednu voćku uporno stavljate u frižider, a nikako ne biste smeli: Evo zašto

Da li ste znali?

Čuvanje limuna u frižideru na prvi pogled može izgledati kao dobra ideja. Uostalom, ovo se često preporučuje jer se limun brže kvari na sobnoj temperaturi, dok u frižideru može da izdrži oko tri nedelje. Međutim, skladištenje na ovaj način je poželjno samo u određenim situacijama.

Naime, limun ne voli niske temperature. Ovo voće pripada grupi citrusa i sazreva na temperaturi od oko 30 °C. Dakle, ako se nezreli limun čuva u frižideru, niske temperature će usporiti njegovo sazrevanje. S druge strane, ako se zreo limun stavi u frižider, on će zbog niskih temperatura izgubiti aromu. A to znači da će se njegov ukus, kada želite da ga koristite za sokove, kuvanje ili pečenje, značajno smanjiti. Iz toga sledi da celim limunima nije mesto u frižideru.

Međutim, isto ne važi za rezani limun. Takve komade možete držati u frižideru nekoliko dana, ali ih obavezno stavite isečenom stranom nadole na tanjir. Na taj način ćete usporiti njihovo sušenje. Idealno ih je držati u gornjem delu frižidera, gde je temperatura niža. Naravno, ovo će uticati na aromu, ali to je manje od dva zla, jer bi se otvoreni limun van frižidera prebrzo pokvario.

Dakle, najbolje bi bilo da limun čuvate na tamnom mestu kao što je podrum ili ostava, ali pazite da se plodovi ne dodiruju – tako ćete u slučaju oštećenja ili propadanja sprečiti širenje buđi. Takođe, ispod citrusa možete staviti novine koje će upijati vlagu i takođe sprečiti stvaranje buđi, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.