U trendu

Ovu namirnicu volimo da mažemo na hleb, a s njom možete ispolirati nameštaj i ukloniti nalepnice sa čaša

Ukus koji osvaja na prvu, hranjiv i prepun antioksidansa puter od kikirikija može poslužiti kao zdrava alternativa maslacu, a s izuzetnom količinom proteina idealna je namirnica koju (umereno) treba uključiti u ishranu.

U svetu je to najprodavaniji maslac od orašastih plodova, a popularnost mu je naročito porasla poslednjih godina otkako se ističe važnost zdravih masti u ishrani. U sto grama glatkog putera od kikirikija čak je 22 posto proteina i isto toliko ugljenih hidrata, uključujući pet posto dijetalnih vlakana i 51 posto masti – zasićenih i mononezasićenih, među kojima je uglavnom oleinska kiselina te polinezasićenih, prvenstveno linolna kiselina.

Tradicionalno se maslac od kikirikija najviše konzumira u Americi i Kanadi, u januaru se slavi i Nacionalni dan maslaca od kikirikija, a tokom pandemije covida maloprodaja se u Americi povećala za čak 75 posto u odnosu na 2019. Ali, puter od kikirikija osim u kuhinji ima i druge odlične primene.

Uklanjanja lepljive ostatke

Većina zna da se puter od kikirikija može koristiti za uklanjanje žvakaće gume zalepljene u nečijoj kosi, ali to je samo početak. Puterom od kikirikija možete se rešiti ostataka nalepnica. Stavite malo maslaca na pamučnu krpu i trljajte ostatke dok nestanu.

Sredstvo za podmazivanje

Ako nemate sredstvo za podmazivanje s kojim biste namazali ključeve, klješta, makaze i sečiva kosilice možete upotrebiti maslac od kikirikija. Takođe, maslacem od kikirikija namažite drvene ručke vrtnog alata pre nego što ih odložite tokom zime. Dosadilo vam je škripanje ulaznih ili sobnih vrata? Ovaj maslac deluje kao odlično mazivo i kod škripavih vrata.

Poliranje nameštaja

Puter od kikirikija takođe se može koristiti za poliranje nameštaja od kože, vinila i drveta. Stavite malo maslaca na čistu pamučnu krpu i kružnim pokretima utrljajte na nameštaj kako biste poboljšali njegov sjaj, prenosi Živim.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar