U trendu

Ovu posudu svi treba da imamo u kuhinji, vredi zlata!

Ako zbog nedostatka vremena jednostavno nije moguće kuvati ručak svaki dan, možda bi trebalo da razmislite o ulaganju u dobar ekspres lonac.
Većina se zazire od ovog komada posuđa iz straha da će „nešto poći naopako“, ovo je nekoliko više nego dobrih razloga zašto biste ipak trebali razmisliti o tome da ga nabavite u svojoj kuhinji.

Kada pomislite na ekspres lonac, prvo što vam padne na pamet su razne nezgode za koje ste verovatno čuli kada ste još bili mali, eksplozije i njihove posledice.

Današnji moderniji ekspres lonci proizvode na malo drugačiji način, kvalitetniji su i mnogo bezbedniji za upotrebu. Važno je da ne štedite prilikom kupovine ovog kontejnera i da izaberete model koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Sasvim je izvesno da se ova vrsta posude najviše koristi za jela koja zahtevaju malo duže kuvanje ili dinstanje, a u njoj ne treba spremati neke delikatnije namirnice poput ribe ili delikatnog povrća. Ako baš želite da pripremite riblju čorbicu, onda bi bilo dobro da prvo prodinstate povrće, a ribu dodajte pred kraj kuvanja da se ne raspadne.

Takođe treba da budete posebno pažljivi kada su u pitanju recepti i vreme kuvanja. Birajte recepte koji su namenjeni za pripremu u ekspres loncu, a vreme kuvanja merite od trenutka kada lonac dostigne određeni nivo pritiska. U tom trenutku je poželjno smanjiti temperaturu i ostaviti da se jelo lagano krčka.

Važno je imati na umu da ekspres lonac nije namenjen za prženje i za pripremu hrane u njemu mora biti najmanje dva centimetra tečnosti, ali tečnost ne sme da prelazi polovinu šerpe.

Isto tako, tečnost se tokom kuvanja ne zgušnjava, pa ako želite da je smanjite, moraćete da podignete poklopac da tečnost proključa.

Štedi novac!
Razlog zbog kojeg ćete definitivno razmisliti o kupovini ovog lonca je svakako ušteda novca, što je značajno. Glavni razlog za to je što se hrana kuva u ekspres loncu dve trećine kraće nego u standardnim posudama, piše Kućica.net.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)