U trendu

Paze na sva pravila: 5 trikova pranja veša osoblja hotela sa 5 zvezdica!

Peškiri u hotelima su tako mekani i snežno beli zato jer osoblje u tim hotelima pazi na sva pravila. Kako prenose mediji, ovih 5 pravila osoblje hotela se pridržava, a  tiču se pravilnog pranja veša:

Opterećenje mašine za veš

Idealno je ako mašinu ispunite vešom 80%. Ako stavite veliku količinu veša, neće ga dobro oprati. Isto tako, ako u bubnju ima jako malo stvari, one će se brže oštetiti zbog mehaničkog delovanja.

Temperatura vode

Da bi se izvršila dezinfekcija i da bi se otklonila prljavština, temperatura vode 40-60 stepeni se smatra optimalnom. Pranjem u hladnoj vodi se ne mogu uništiti bakterije i grinje sa posteljine i peškira, vrela voda oštećuje tkaninu.

Sredstva za pranje

Umesto omekšivača koji se gomila i vremenom čini veš grubim, osoblje hotela koristi sirće. Prilikom ispiranja dodajte 100 ml sirćeta kako bi vam veš bio mekan i kako biste izbegli tragove deterdženta.

Borba s flekama

  • Sveže fleke od ulja pospite zamenom za šećer ili skrobom, a potom jednostavno operite veš.
  • Preparat (sprej) WD-40 će vam pomoći da uklonite mrlje od paradajz soka ili sosa. Nanesite ga na fleku, a onda isperite tkaninu u hladnoj vodi.
  • Kako biste uklonili tragove od znoja na beloj odeći, koristite program pretpranja, bilo kojim deterdžentom na temperaturi 40, a zatim uključite program pranja za izbeljivanje.
  • Ako ostavite veš da odstoji sat vremena u vodi sa solju (1 supena kašika na litar vode), a potom ga operete, uspećete da uklonite mrlje od kafe ili vina.
  • Soda bikarbona će pomoći da uklonite žutilo s bele odeće i da se rešite neprijatnog mirisa. Pored praška za pranje ili običnog sapuna dodajte i pola merice sode bikarbone i operite veš u vreloj vodi.

Sušenje

Savetuju da, ukoliko je to moguće, veš sušimo na otvorenom vazduhu, pod suncem. Ako ipak morate da koristite mašinu za sušenje, stavite u bubanj tenisku lopticu i peškiri će vam biti mekani.

Super trik: Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj veš mašini, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. Neće joj biti potreban nikakav Calgon, biće kao nova!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.