Pazite da ne pravite ove greške kad koristite klimu, skupo će vas koštati

Kako ovih dana klime rade punom parom, to će se značajno odraziti na vaš račun na električnu energiju, pa stručnjaci upozoravaju na 4 najčešće greške koje bi opciju hlađenja mogle učiniti skupljom i manje efikasnom.

Kako biste izbegli ove posledice dok pokušavate da se rashladite, saznajte koje stvari ne biste trebalo da radite kad su u pitanju vaši klima uređaji, prenosi Bestlife.

Ne proveravate svoje filtere na vreme

Prema Marku Radokaju, stručnjaku za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, koliko dobro vaš klima uređaj može funkcionisati svodi se na čistoću vaših filtera za vazduh. Zbog toga morate paziti da ne prođe previše vremena između provere filtara.

“Ako je vaš filter prljav, manje vazduha iz vašeg životnog prostora vraća se u sistem. Nagomilavanje pritiska na prljavi filter rezultiraće povećanjem nekondicioniranog vazduha iz vašeg prostora za puzanje, tavana ili spolja koji prolazi kroz vaš klimatizacioni sistem ”, objašnjava. “Ovaj nekondicionirani vazduh ima višu temperaturu i vlažnost, što ne samo da će uticati na vazduh koji se vraća u prostor, već će zahtevati i više energije za kondicioniranje.” Radokaj se bavi servisiranjem klima uređaja već 15 godina. Tokom cele svoje karijere, kaže, “nikada nikome nije rekao da su mu filteri prečisti”.

Postaviti temperaturu prenisko

S dolaskom toplijeg vremena, neki dolaze u iskušenje da termostat postave što niže. Ali nema potrebne ekstremno snižavati termostat samo zbog letnjih vrućina, upozorava Roj Nili, stručnjak za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju.

“Prenisko postavljanje termostata prisiljava sistem da radi više nego što je potrebno, što rezultira povećanom potrošnjom energije i većim računima za režije”, objašnjava Nili, a prenosi N1.Info.hr.

Konstantno podešavanje termostata

Čak i ako ga ne postavljate na ekstremno niske temperature, ne bi trebalo često da menjate termostat, kaže Nili.

“Česta prilagođavanja ometaju sposobnost sistema da održava konstantnu temperaturu”, kaže on. Ukoliko to radite, vaš klima uređaj će “raditi jače”, i kao rezultat toga, “manje efikasno.”

Otvorena vrata i prozori

“Držanje vrata i prozora otvorenima dok klima radi troši energiju i omogućuje ulazak toplog vazduha od spolja”, rekao je Džef Pala, stručnjak za održavanje doma i predsednik Mr. Handymana. Zapravo, verovatno će u vašem domu biti toplije, smatra Pala.

“To otežava rad klime i rezultira neefikasnim hlađenjem”, kaže on. “Držite vrata i prozore zatvorenima kako biste maksimalno povećali efikasnost hlađenja vašeg uređaja.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.