Perite ovako grudnjake i gaćice, izgledaće uvek kao novi, i soda bikarbona pomaže

Donji veš, kao i svu ostalu odeću koja dolazi u dodir  s kožom, operite odmah nakon kupovine, jer ko zna ko je sve to držao u rukama i isprobavao u trgovini, a važno je isprati i hemikalije iz tkanine koje se koriste u proizvodnji.

– Hemikalije koje se koriste za obradu tekstila mogu iritirati kožu i izazvati nuspojave kao što su kontaktni dermatitis, crveni osip koji jako svrbi. Osim toga, na odeći se znaju nalaziti razne bakterije od ljudi koji su je  isprobavali u trgovini, a ko zna koliko ih je bilo – kaže Lana Houge, profesorka predmeta vezanih za proizvodnju odeće iz SAD-a.

Najbolji način pranja osetljivog donjeg veša je ručno pranje. Na taj način ćete mu sačuvati oblik i imati priliku ga dobro isperete od deterdženta čistom vodom. Poznato je da ostaci deterdženta znaju biti krivi za pojavu osipa na koži. Takođe, ručno pranje posebno je poželjno kod grudnjaka koji imaju push-up sistem ili debeli sunđer u sebi.

Grudnjaci su vrlo osetljivi, a centrifugom u mašini mogu izgubiti oblik pa neće držati i oblikovati grudi onako kako želimo.

Kao i drugo osetljivo rublje, i grudnjak bi bilo poželjno prati ručno u blagom deterdžentu. Ostavite da odstoji u vodi pet minuta, lagano protrljajte, isperite i umotajte ga u peškir da se ocedi, a nakon toga na sušenje.

Ukoliko niste raspoloženi da perete na ruke, onda svakako stavite grudnjak u zaštitnu mrežicu i operite u mašini  na programu koji imitira ručno pranje sa malo deterdženta. Imajte na umu da grudnjak treba oprati nakon dva do tri nošenja, a gaćice nakon svakog. Takođe, ukoliko nosite pamučne gaćice, tada ih svakako perite na 60 stepeni.

I soda bikarbona je odličan izbor želite li biti sigurni da vam je donje rublje dobro oprano. Pre pranja ga ostavite neka se kvasi 10 do 15 minuta u toploj vodi u kojoj ste prethodno rastopili malo sode, prenosi simpletipsforyou.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.