U trendu

Perjanu jaknu nosite na hemijsko? Nema potrebe, postoje cake kako je na siguran način oprati kod kuće u mašini

Perjana jakna omiljen je komad odeće kada temperatura padne ispod nule, i svi koji je imaju sama po sebi nije jeftino ulaganje. Zato bi bilo dobro obratiti pažnju na njeno održavanje kako bismo je što duže održali u dobrom stanju.

Iako se savetuje da perjane jakne nosimo na hemijsko čišćenje, većina koja se odvažila na njeno održavanje u svom domu, naišla je na mnoge probleme koji su rezultirali uništavanjem jakne.

Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, korisno je znati neke od saveta koji bi mogli da vam posluže za vreme njenog održavanja.

S obzirom na to da se jakna „naduva“ prilikom pranja, važno je da je ne stavljamo u mašinu s više stvari.

Bitan je odabir deterdženta. Potrebno je izabrati tečni deterdžent za osetljivo rublje ili onaj koji je specijalizovan za isključivo taj tip odeće.

Preporučuje se stavljanje silikonskih ili hemijskih loptica u mašinu kako bismo izbegli grudanje perja u jakni te samim time i uništili jaknu.

Temperatura na kojoj se jakna pere trebala bi biti ona za osetljivo rublje. Dakle, na 30 °C ili 40 °C.

Nakon pranja, opreznostima nije kraj. Važno je obratiti pažnju i na njen tok sušenja.

Jedan od najboljih saveta za sušenje perjane jakne je da se suši tokom vetrovitog dana.

Ono što pravi najviše problema je upravo samo perje koje služi kao ispuna jakni, a kada je mokro, postoji opasnost od stvaranja grudvica. Kako bismo sprečili pojavu istih, uz loptice koje smo napomenuli na početku za vreme pranja, potrebno je redovno tresti jaknu s gornje i donje strane kako bismo pere ravnomerno rasporedili.

Centrifuga je izuzetno riskantna pa se zbog toga ne preporučuje, prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar