U trendu

Pet načina da uštedite novac prilikom pranja veša

Pranje veša je skoro pa svakodnevan posao u većini domaćinstava, i zato može dosta da poveća račune za energiju. Srećom, ekspertkinja iz kompanije Indesit podelila je različite načine na koje se može uštedeti novac pri pranju svoje odeće, piše Express.

Uključivanje mašine za pranje veđa na puni ciklus može biti skupo, naročito ako radi više puta nedeljno. S obzirom da su troškovi života u porastu, a svi tražimo načine za smanjenje troškova, važno je napraviti male promene kada je reč o korišćenju ovog kućnog aparata. Prema mišljenju ekspertkinje, za početak bi trebalo da izbegavate pokretanje svoje mašine u “najskuplje” doba dana.

1. Držite na hladnom

Hladno pranje manje opterećuje mašinu za veš, što rezultira manjim korišćenjem energije, što može pomoći u smanjenju troškova. Štaviše, današnji deterdženti formulisani su za rad na nižim temperaturama, čak i do 30 C za neke marke.

“Ako ste zabrinuti da hladno pranje neće ukloniti mrlje, pokušajte da natapkate odevni predmet sokom od limuna i sodom bikarbonom pre nego što ga stavite u mašinu”, kaže Vivien Fordor, menadžerka kategorije pranja rublja u marki kućnih aparata Indesit, a prenosi Poslovni.

Hladno pranje odeće takođe može pomoći u sprečavanju skupljanja ili bleđenja odeće, kao i u zaštiti materijala poput svile.

2. Izbegavajte sate najveće potrošnje energije

“Najskuplje vreme za uključivanje mašine za pranje veša je između 16 i 19 sati, u zavisnosti od vaše tarife. Operite svoju odeću za manje novaca maksimiziranjem funkcije odlaganja početka kako biste programirali mašinu da radi van vremena najveće potrošnje,” savetuje Fordor.

To obično bude između 22 sata uveče i 6 ujutru, opet zavisno od tarife koju koristite, ali može pomoći domaćinstvima da uštede novac pranjem tokom tih sati.

3. Veličina je bitna

“Dobro razmislite o veličini bubnja kada kupujete novu mašinu za pranje veša. Mašine s većom veličinom bubnja koristiće više energije od svojih najsavremenijih kolega. Kapacitet od 5 kg bolji je za one koji žive sami, dok je mašina s kapacitetom od 10 kg savršena za veću porodicu”, kaže Fordor.

Uvek se preporučuje pričekati da imate dovoljno prljavog veša pre pokretanja ciklusa, pazeći da ga napunite do 3/4 kako biste odeći dali dovoljno prostora.

4. Sredstvo za uklanjanje kamenca

Održavanje mašine za pranje veša čistom ne samo da će joj pomoći da joj se produži vek trajanja, već će vam pomoći da uštedite na popravkama. Kako biste uništili kamenac prisutan u uređaju, dodajte sredstvo za uklanjanje kamenca u vruće pranje svaka tri meseca kako biste ga održavali.

Vruće pranje uopšteno je skuplje za izvođenje, ali ovaj jednokratni ciklus mogao bi dugoročno da vam uštedi novac održavanjem postojećeg mašine. Takođe , preporučuje se čišćenje filtera sušilice nakon svakog ciklusa ako za sušenje odeće koristite sušilicu. Uprkos tome što je lako zaboraviti na to, dlačice se mogu brzo nakupiti u filteru i uzrokovati začepljenje, a da ne spominjemo veliku opasnost od požara.

5. Ispravno napunite svoju mašinu

“Koliko god bilo primamljivo natrpati svoju mašinu za pranje veša što je više moguće kako biste smanjili ukupnu količinu ciklusa, imajte na umu da prepuna mašina neće dobro oprati vašu odeću. Kao pravilo, i dalje bi trebalo da  možete da dotaknete vrh bubnja kada je mašina napunjena rukom postavljenom horizontalno iznad rublja. Ovo će osigurati da izvučete maksimum iz svakog pranja, bez potrebe za ponavljanjem posla”, savetuje Fordor.

Pazite da peškire i odeću držite odvojeno kada stavljate veš u mašinu. Ako možete, nosite svoju odeću duže jer ne treba svaki predmet prati nakon što ste ga jednom nosili, a to uključuje i peškire.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.