U trendu

Pet predivnih balkonskih biljaka koje senku vole više od sunca

Terasa s cvećem najlepši je ukras doma, u njemu će uživati ukućani, ali i prolaznicima će pogled sigurno zastati na toj lepoti kojoj će se diviti. Ali pre nego što ga počnete sadnju, treba znati koje cveće uopšte odgovara vašem balkonu.

Naime, jedna od osnovnih smernica sadnje balkonskog cveća jeste strana sveta na kojoj se strani nalazi terasa. Ako je on na jugu, izaberite biljke koje voli sunčevu svetlost, a ako je okrenut prema istoku ili zapadu, cveće koje voli senku.

Ako na vašem balkonu prevladava senka, ovih 5 biljaka je idealno za vas:

1. Lobelija

Foto: storebukkebruseCC BY 2.0

Lobelija je mala jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvetova i listova. Jednostavni ili ispunjeni cvetići dolaze u nijansama od indigo plave, purpurno plave, ljubičaste do bele, često s belim ili žutim „okom“ u sredini cveta. Lobelija će dobro rasti na sunčanom položaju samo uz obilno zalivanje, inače bolje uspeva u polusenci. Tokom rasta potrebno je redovno zalivanje i đubrenje.

2. Bršljan

Foto: Scottish GovernmentCC BY 2.0

Cvetovi su bledozelene boje. Plod su tamnoplave bobice prečnika šest do osam centimetara. Bršljan može da doživi i do nekoliko stotina godina starosti. U prošlim vremenima bršljan je bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome verovatno leži u činjenici što je izuzetno otporan i ostaje zelen tokom cele godine.

3. Begonija

Foto: Jim, the PhotographerCC BY 2.0

Cvetovi su puni ili jednostavni u beloj, ružičastoj i crvenoj boji. Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lepog dekorativnog lišća, i cvetne begonije. Sve begonije imaju osetljive, vodenaste listove metalnog sjaja. Begonije traže obilno zalivanje, pri čemu treba izbegavati prskanje lišća, a ni vlažan vazduh im ne prija. Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači ‘stalnocvatući’, potrebno je redovno đubrenje. Između dva zalivanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano osuši.

4. Lepi Jova (Vodenika)

Foto: Serres FortierCC BY 2.0

Ima bogato razgranatu mesnatu stabljiku i duguljaste listove iz kojih izbijaju gusto poređani cvetovi. Postoji mnogo hibrida, a svi imaju sukulentne stabljike i pljosnate cvetove s po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bela, roze, narandžasta, razne nijanse crvene, ljubičaste i šarene. Tokom intenzivnog rasta (od maja do septembra) svakih petnaest dana prihranite je tečnim đubrivom.

5. Fuksija (Minđušice)

Foto: Amie BeckerCC BY 2.0

Uz pelargoniju i petuniju, fuksija je najčešća biljka na balkonima. Svakih 14 dana treba je dohranjivati zalivanjem rastvorom đubriva. Cvetići fuksije vrlo su nežni i osetljivi, pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomerati. Fuksija se uzgaja kao lončanica, a leti se iznosi u vrt, na balkon ili terasu, gde zaštićena od jakog popodnevnog sunca cveta celo leto. Za dobar rast i cvetanje traži dosta vode i redovno prihranjivanje, piše Zavodoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.