U trendu

Pet razloga zašto odmah treba da prestanete da koristite omekšivač za veš

Kada je u pitanju pranje veša, većina nas se drži jednostavne, proverene rutine. Ubacimo mašinu za pranje veša, dodamo odabrani deterdžent i na kraju dodamo omekšivač. Dodavanje omekšivača je korak koji mnogi od nas smatraju veoma važnim, što nije iznenađujuće kada uzmemo u obzir da pomaže u smanjenju statičkog elektriciteta i gužvanja odeće, čineći je mekom i mirisnom.

Ali da li ste znali da omekšivač može učiniti više štete nego koristi vama, vašoj odeći i vašoj mašini za pranje veša? U nastavku pročitajte šta omekšivač zapravo radi u pranju i saznajte zašto je najbolje jednostavno prestati da ga koristite. Na kraju, donosimo dve prirodne alternative omekšivačima, koje možete početi da koristite tokom sledećeg pranja veša.

Omekšivači mogu izazvati alergije

Kod osoba koje imaju osetljivu kožu ili paštete od ekcema, omekšivači mogu izazvati alergijsku reakciju. Ona se može javiti kao svrab,a u težim slučajevima može doći i do pojave respiratornih smetnji. Omekšivači često sadrže kvaternarna amonijum jedinjenja, za koje su istraživanja pokazala da mogu izazvati astmu, kao i iritacije kože.

Ako posumnjate da imate alergijsku reakciju na omekšivač, odmah prestanite da ga koristite i po potrebi potražite lekarsku pomoć. Odeću koja je bila u dodiru s omekšivačem moraćete ponovo da operete pre idućeg nošenjapi, še centarzdravlja.hr.

Omekšivači mogu oštetiti odeću

Pojednostavljeno rečeno, omekšivač radi tako što stvara poseban „premaz“ na odeći koji je čini glatkom i mekom. Međutim, ovo smanjuje sposobnost upijanja tkanine, što u nekim slučajevima može biti izuzetno nepoželjno. Na primer, peškiri više neće dovoljno efikasno da apsorbuju vodu ili sportska odeća neće moći da apsorbuje znoj tokom vežbanja.

Pored toga, ako svaki put koristite omekšivač, on će verovatno početi da se nakuplja u odeći i sprečava adekvatnu apsorpciju vode ili deterdženta tokom pranja. Rezultat su neefikasni ciklusi pranja, a posledica mogu biti neprijatni mirisi „zarobljeni” u odeći, kojih se veoma teško otarasiti.

Omekšivači mogu oštetiti mašinu za pranje veša

Omekšivač ne radi ni za vašu mašinu za pranje veša. Čak i kada se razblaži, to je gusta supstanca koja može ostaviti ljigav talog u fioci za deterdžent, gde se može formirati buđ. Pored toga, omekšivač tokom dužeg vremenskog perioda može čak uticati na začepljenje cevi i odvoda, uzrokujući da mašina za pranje veša prestane da radi. Neće se rastvoriti u pranju na niskim temperaturama, tako da bi trebalo da odvojite vreme da redovno čistite perle.

Omekšivači ne doprinose čistoći odeće

Iako neki veruju drugačije, omekšivač ne pomaže u procesu čišćenja. Deluje slično kao regenerator za kosu, pokrivajući odeću nevidljivim premazom koji je omekšava i dodaje više mirisa. Ako biste pokrenuli ciklus pranja samo sa omekšivačem, odeća ne bi bila čista, ali s druge strane, ako biste ciklus pranja koristili samo sa deterdžentom, snaga čišćenja se ne bi smanjila.

Omekšivači imaju negativan uticaj na životnu sredinu

Većina omekšivača tkanina sadrži sastojke na bazi nafte i nisu biorazgradivi i mogu prouzrokovati značajnu štetu životnoj sredini tokom vremena. Poznato je da takozvana kvaternarna amonijum jedinjenja mogu biti opasna po morski život i ključni su sastojak većine omekšivača.

Pored toga, trebalo bi da razmislite i o pakovanju. Prestanak upotrebe plastifikatora znači i smanjenje plastičnog otpada.

Šta koristiti umesto omekšivača?

Na sreću, postoje jednostavne alternative koje će vaš veš održati mekim uprkos tome što ne koristite omekšivač.

Da biste omekšali veš, dodajte pola šolje sode bikarbone ili četvrtinu šolje destilovanog alkoholnog sirćeta. Ako vam je miris sirćeta previše intenzivan, možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja. Važno je samo zapamtiti da nikada ne dodajete sirće ako koristite izbeljivač jer izaziva stvaranje opasnih isparenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)