U trendu

Podešavanje satelitske antene

Prilikom izbora mesta za antenu takođe ćete voditi računa da se ispred nje ne nalazi neka fizička prepreka – zgrada, brdo, drvo… To bi moglo da vam onemogući prijem signala sa satelita.
Postavili ste antenu na nosač, povezali ste konvertor i prijemnik, prijemnik uključili u TV uređaj, pronašli na televizoru sliku koju generiše satelitski prijemnik.
Većina satelitskih prijemnika ima u svojim opcijama podešavanje antene i već unapred unesene podatke za pojedine kod nas najčešće gledane satelite. U ovoj opciji je moguće videti i jačinu, kao i kvalitet signala.
Upoznajte se s uputstvom za korišćenje prijemnika i koristeći ovu mogućnost podesite antenu. Ovaj način podrazumeva da imate dobru vezu sa saradnikom unutar kuće (pri tom je poželjno da se ne dovikujete međusobno, kao što su to neki naši prethodnici radili podešavajući na krovu obične antene).
Pre nego što se bacite na ovaj stručan posao, pogledajte oko sebe. Ako u okolini vidite neku satelitsku antenu, pokušajte da svoju namestite što je sličnije moguće toj, i u pravcu istok-zapad i po nagnutosti (elevaciji). Naravno, prethodno se raspitajte kod komšije koji satelit trenutno prati.
Podrazumeva se da antenu niste odmh do kraja pričvrstili na nosač i da niste skroz stegli zavrtnje na podešavanju za elevaciju – to ćete učiniti tek kad potpuno podesite antenu.
Ukoliko niste odmah dobili signal, a verovatno ga i nećete odmah dobiti, pokušajte da laganim i minimalnim pomeranjem antene po osi nosača (na istok ili na zapad) dobijete signal. Ako imate kompas, to bi vam u startu moglo olakšati posao. Postavite antenu u pravcu geografskog juga; tu bi otprilike trebalo da se nalazi satelit Astra (gledano iz Srbije).
Ako u opcijama zadate satelitskom prijemniku da antenu podesi za gledanje programa sa Astre i na opisani način uspete da dobijete signal, pokušajte da pomeranjem antene minimalno gore ili dole dobijete što jači signal. Svaki procenat se računa, jer mu s oblačnošću opada vrednost – što bolje namestite antenu, imaćete manje problema za vreme nepogoda.
Kada dobijete najbolji mogući signal, u opcijama pronađite mogućnost za skeniranje transpondera. Pošto to uradite, posao je potpuno završen. Tek tada potpuno zategnite zavrtnje na anteni.
Fino podešavanje antene izvodi se priključivanjem sat-fajndera (uređaja za očitavanje jačine signala) na konvertor. Ova spravica može se kupiti u prodavnicama satelitske opreme. Pošto ćete posle nekog vremena rešiti da promenite satelit, možda ova ne preterano velika investicija i nije na odmet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.