U trendu

Pogledajte šta sve možete očistiti pastom za zube, oduševićete se

Od uklanjanja mrlja od kafe i čaja sa šoljica do čišćenja dirki klavira i vraćanja beline patikama, pasta za zube ima mnoge namene koje nadilaze održavanje osnovne higijene.

Iako pasta za zube može biti korisno sredstvo za čišćenje ili čak popravak stvari, ipak ne možete koristiti bilo koju. Ako ćete koristiti pastu za zube pri čišćenju važno je da koristite belu pastu.

Nemojte koristite pastu za zube od gela, s ugljem, pastu za zube u boji za decu ili pastu za izbjeljivanje zuba za bilo kakve poslove čišćenja, jer boje ili sredstva za izbeljivanje mogu uzrokovati nepovratna oštećenja. Posebno je važno da ne koristite pastu za zube s formulom za izbeljivanje jer sastojci mogu imati efekat izbeljivanja na sve što sadrži boju, prenosi BHG.

Sledeće stvari možete čistiti koristeći pastu za zube.

Bakar

Koristite pastu za zube u kombinaciji s mekom krpom za poliranje bakra i uklanjanje mrlja. Utrljajte pastu za zube na metal nežnim kružnim pokretima – mrlja će se pokupiti na tkanini. Kada bakar ponovno zasija, isperite ga vrućom vodom i osušite čistom krpom. Ako je bakar jako taman, nanesite pastu za zube i ostavite je na bakru nekoliko minuta pre nego što je isperete i ispolirate.

Bojice i flomasteri

Većina roditelja se verovatno susrela s umetničkim radovima svojih najmanjih po zidovima, podovima, nameštaju drugim tvrdim podlogama. Mrlje od bojica i flomastera možete ukloniti pastom za zube tako da nanesete malu količinu na mrlju, a zatim kružnim pokretima utrljajte vlažnu krpu od mikrovlakana.

Uređaji za oblikovanje kose koje se zagrevaju

Vrući uređaji koje se koriste za oblikovanje kose, kao što su pegle, uvijači i vrući češljevi, mogu s vremenom razviti lepljive, gumene naslage. Koristite pastu za zube kako biste uklonili takve naslage – ulja koja se prirodno nalaze u kosi i mrtvu kožu. Nanesite pastu za zube na suvu krpu i snažno trljajte površinu kako biste uklonili mrlju. Zatim obrišite pastu za zube i ostatke proizvoda vlažnom krpom i ostavite uređaj za oblikovanje da se osuši pre upotrebe.

Gvozdeno dno pegle

Slično kao i uređaji za oblikovanje kose, na podnoj ploči pegle može se s vremenom stvoriti prljavština koja će uticati na njenu efikasnost. Proverite da li pegla potpuno ohlađena pre nego što nanesete malu količinu paste za zube na suvu krpu, uklonite naslage, a zatim obrišite podlogu čistom, vlažnom krpom.

Hrom

Pastom za zube možete očistiti hromirane elemente kojima je potrebno brzo poliranje. Utrljajte malu količinu paste za zube na predmet suvom krpom, a zatim polirajte brišite dok se površina ne zasija.

Odmagljivanje prednjih forova auta

Ako prednja svetla na vašem automobilu svetle malo slabije nego pre, upotrebite pastu za zube kako biste ih uglancali. Istisnite malu količinu paste za zube na vlažnu krpu od mikrovlakana ili sunđer i snažno trljajte prednja svetla kružnim pokretima kako biste uklonili prljavštinu, katran, insekte i ispolirali male ogrebotine. Zatim čistom, vlažnom krpom obrišite prednja svetla.

Ogrebotine s cipela od kože, lakirane kože ili vinila

Stavite malo paste za zube na meku krpu i utrljajte je u ogrebotinu nežnim kružnim pokretima. Zatim očistite cipelu i osušite je mekom krpom, prenosi N1.

Mirisi hrane

Tvrdokorni mirisi hrane na rukama, daskama za sečenje i u posudama za čuvanje hrane mogu se brzo ukloniti pastom za zube. Jednostavno zamenite pastu za zube sapunom za ruke ili posuđe, i operite i isperite kao i obično. Osim mirisa pasta za zube će na isti način ukloniti i mrlje od kafe i čaja sa šoljica.

Sprečite zamagljivanje ogledala

Utrljajte malu količinu paste za zube na ogledalo, a zatim je obrišite neposredno pre kupanja – sprečiće maglu da se uhvati za staklo.

Dirke klavira

Moderne klavirske dirke izrađene su od plastike, dok stariji klaviri imaju tipke izrađene od slonovače. Obe vrste klavirskih dirki mogu se sigurno očistiti od prljavštine i ulja koje nam se prenosi s ruku tokom sviranja. Upotrebite staru četkicu za zube kako biste nežno očistili dirke, a zatim ih obrišite lagano vlažnom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar