U trendu

Pomažu rastu biljaka i kod puževa: Ljuske jajeta više nećete bacati kada vidite koliko su koriste u bašti

Ljuske jaja su izuzetno bogate kalcijumom, koji je svakoj biljci neophodan za rast, ali su odlične i za teranje puževa i drugih sličnih štetočina iz bašte. Ljuske jaja u bašti mogu se primeniti na donekle jednostavne načine.

Ljuska kokošijeg jajeta sadrži približno 96 odsto kalcijum karbonata, koji je jedan od osnovnih hranljivih sastojaka za rast i razvoj biljaka.

Biljke prilično brzo apsorbuju kalcijum iz zemlje, ali ljuske jajeta su idealan dodatak zemljištu kako bi cveće, povrće ili voće dobilo neophodne hranljive materije.

Takođe, kalcijum umanjuje kiselost zemljišta, što je idealno jer većina biljaka zapravo preferira zemljište sa niskim nivoom kiselosti.

Kako staviti ljuske od jaja u baštu?

Nedostatak kalcijuma na biljkama, posebno na povrću, često se manifestuje kroz gornju trulež, odnosno truljenje ploda odozdo.

Da biste sprečili gornju trulež, važno je da se zemljište obogati kalcijumom, ali najlakše je to učiniti dodavanjem ljuske jajeta.

U baštu možete dodati ljuske od jaja na nekoliko načina:

– namakanje ljuske jajeta u vodi

– sjaj biljaka u ljusci jajeta

– dodavanje ljuske jajeta u humus

– širenje ljuske jaja direktno u baštu

1. Namakanje ljuske jaja u vodi

Za ovaj postupak jednostavno prokuvajte tri litra vode, skinite vodu sa vatre i dodajte očišćene i suve ljuske jaja koje ste prethodno izgnječili.

Ostavite vodu da odstoji preko noći ili 24 sata, procedite vodu i to je to. Zalijte svoje biljke ovom vodom jednom nedeljno, piše N1.info.hr.

Takođe možete čuvati ovu tečnost na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

2. Sejanje biljaka u ljuske jajeta

Ako želite da vaše biljke od samog početka dobijaju optimalnu količinu hranljivih materija, možete ih odmah posejati u ljuske jajeta.

Da biste to uradili, dobro operite i osušite polovine školjke, a zatim iglom probušite malu rupu na dnu školjke (kako bi voda mogla da se ocedi).

Zatim napunite ljuske zemljom, dodajte seme, lagano zalijte i sačekajte da biljka počne da raste.

Kada je biljka dovoljno velika za sadnju u bašti, uradite to i uradite to zajedno sa ljuskom koja će nastaviti da obezbeđuje biljci hranljive materije koje su joj potrebne.

3. Dodavanje ljuske jaja u humus

Ako sami napravite humus za svoju baštu, ljuske od jaja će biti odličan dodatak. Kao što je već pomenuto, odličan su izvor kalcijuma, a u nešto manjim količinama sadrže magnezijum, fosfor, natrijum i gvožđe.

Zato, nakon što ste iskoristili jaje, samo bacite ljusku na gomilu za pravljenje humusa, a sve ostalo prepustite prirodnim procesima.

4. Sipanje ljuske jaja direktno u baštu

Pored prethodno navedenih metoda, možete i zgnječiti ljuske jajeta i posipati ih direktno u bašti po stazama i oko samih biljaka.

Ovo je odličan postupak kojim na prirodan način možete oterati iz svoje bašte nepoželjne goste poput puževa.

Naime, ljuske jajeta su oštre poput stakla, pa se puževi (s obzirom na to da puze) veoma teško kreću po njima, čak i ako se za njih zalepi i najmanja ljuska.

Zaključak

Ljuske jaja su odličan dodatak bašti jer će obogatiti zemljište kalcijumom, koji je svakoj biljci neophodan za pravilan rast i razvoj i kvalitetne plodove.

Ljuske od jaja možete dodati direktno u baštu, možete ih potopiti u vodu i tom vodom zaliti biljke, staviti ih u humus, a možete u njih i sejati seme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar