Ponestalo vam deterdženta za pranje veša, ne brinite odličnu zamenu imate u kuhinji

Ne morate odmah izlaziti iz kuće jer postoje sasvim dobre zamene za kupovni deterdžent. Ne treba ih često koristiti, ali u izuzetnim i hitnim slučajevima mogu pomoći da vaš veš bude opran i što je najvažnije čist.

1. Sirće
Kiselina koja se u njemu nalazi sprečava razvoj bakterija i plesni i zato je upravo ovo sredstvo idealno za pranje veša. On će uspešno rešiti mrlje s odeće. Stavite ga i u pregradu za ispiranje jer će uništiti sve loše mirise i omekšati materijal.  Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirćetom. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mjesto i očistite krpom.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primetiti već nakon prvog pranja je da je vaš veš mekši ako ga dodate umesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, ili teži veš poput peškira, onda dodajte šoljicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šoljice.

Kao što smo rekli, sirće uklanja neprijatne mirise, a ako želite da ih se rešite, stavite odeću iznad kade u kojoj je vruća voda pomešana s octom. Možete i dodati u veš mašinu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

2. Soda bikarbona
Odlična je alternativa za prašak za veš. Potrebno je samo malo da očisti mašinu punu rublja. Možete napraviti i rastvor sa sodom, sapunom i vodom koju možete koristiti kao prašak, piše Ordinacija.hr.

3. Deterdžent za sudove
I on se može iskoristiti kao alternativa ako nemate ništa drugo, ali ga nemojte stavljati previše jer proizvodi puno više pene. Dodajte i malo sirćeta za ispiranje kako bi uklonio višak sapunice i sprečio iritacije kože. Možete i sami napraviti prašak od 7 šoljica vode i ½ šoljice deterdženta i s tim normalno prati veš.

4. Votka
I votka može biti vaš spas u ovoj situaciji ako vam rublje nije prljavo nego mu je samo potrebno da se malo osveži. Pomešajte malo vode i votke i sipajte u flašicu s raspršivačem, odeću okačite na vešalicu i poprskajte. Ostavite da se prosuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.