U trendu

Posadite ih i ne brinite: Ove biljke će vas spasiti od komaraca

Počelo je vreme komaraca, i mada ćemo teško izbeći njihov ujed, ima načina da se zaštite od ovih dosadnih štetočina.

Ispostavilo se da komarce, ali i neke druge insekte koji ujedaju, privlače određeni mirisi na ljudskoj koži, posebno znoj, dok su im jaki mirisi određenih biljaka odbojni. Ukoliko posadite neku od ovih biljaka smanjićete upotrebu sprejova svaki put kada izađete u dvorište ili na terasu.

Matičnjak

Matičnjak spada u porodicu nana, ima bele cvetove i blag miris limuna. Takođe je veoma lekovit. Matičnjak je odličan zaštitnik u borbi protiv ujeda komaraca, ali je isto tako i invazivna vrsta, pa zato vodite računa kada ga posadite. Iz tog razloga idealno rešenje je da ga posadite u saksiji, tako ćete moći da je držite blizu sebe dok odmarate na terasi, piše Agromedia.

Bosiljak

Istraživanje koje je sprovedeno u 2009. godini pokazalo je da je eterično ulje ove ukusne biljke veoma otrovno za ubijanje larvi komaraca. Ako posadite ovu biljku oko nekih prirodnih izvora vode, kao što je ribnjak ili močvara, i tako možete da utičete na kontrolu razmnožavanja ovih insekata.

Lavanda

Jedna od veoma zanimljivih činjenica koju možda niste znali o lavandi jeste ta da u velikoj meri može da odbija insekte kao što su komarci, moljci i muve. Zato i korišćenje bilo kakvih preparata za negu kože na bazi lavande može da spreči ujede komaraca, pa čak i ako samo cvet utrljate na kožu.

Nana

Kao biljka, nana se ponekad koristi protiv insekata, a dokazano je da njeno ulje može da odbije odrasle jedinke i ubija larve i jaja nekoliko vrsta insekata.

Žalfija + Ruzmarin

Ako planirate da sedite napolju, probajte da zapalite ruzmarin i žalfiju. Zapaljena kombinacija ovih biljaka ne samo da miriše dobro, već je toliko neprijatno većini vrsta insekata da će ih dim u potpunosti oterati iz vaše blizine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar