U trendu

Posadite ovo u dvorište i biljne vaši više nikada nećete videti, nestaju kao od šale

Biljne vaši predstavljaju veliki problem za cveće, posebno u periodu kada počnu da cvetaju, a vaši se iznenada pojave na njima. Ali postoji rešenje i za to.

Naime, postoje biljke koje je dobro da posadite u okolini cvetnih žbunova, a prema rečima stručnjaka, to su beli luk i vlašac, koje same od sebe imaju jaku aromu i teraju biljne vaši.

Takođe, kao dobro rešenje pokazao se i rastvor koji ih suzbija. Naime, uzmite nekoliko kapi deterdženta za suđe i razblažite sa vodom. Tu smesu isprskajte po zaraženom bilju, vodeći računa da isprskate i ispod listova gde se često kriju jaja biljnih vaši. Sapunica je uništiti voštani, zaštitni deo koji su štetočine napravile i one će umreti. Ali budite pažljivi, ova mešavina će ubiti i korisne insekte, zbog čega ne smete da je često primenjujete..

Takođe, neke domaćice praktikuju i da parčetom vate natopljenom alkoholom pređu listove biljke. Na taj način ćete ukloniti larve sa listova. Nakon toga, operite biljku mlakom vodom.

U borbi protiv vaši dobra su i esencijalan ulja timijana, paprike, karanfilića i ruzmarina. Stavite 4 do 5 kapi u vodu, pa sve stavite u raspršivač. Dobro isprskajte zaražene biljke. Ova mešavina će uspešno ukloniti biljne vaši, ali će ubiti i njihova jaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.