U trendu

Posejte ih odmah i uživajte na proleće: Predivno cveće koje će ukrasiti svaki vrt

Septembar je sjajno vreme za sadnju jednogodišnjeg cveća koje će krasiti vaš vrt iduće godine. Naime, ako ovih pet predivnih proletnica zasadite u jesen to će rezultirati ranijim cvetovima i jačim biljkama na proleće

Sadnja ovih biljaka je vrlo jednostavna i laka – seme sejte ili u redove ili pak na pripremljenu gredicu, a ovih pet prolećnih biljaka najbolji su izbor za septembar.

Neven

Ovaj cvet krase latice jarke narandžaste boje što ga čini savršenim izborom za osunčana mesta u vrtu, ali i za predivan ukras u vazi. Neven je vrlo jednostavan za uzgoj – posađen u jesen trebalo bi da počne sa cvatnjom već u maju. Odličan savet je ostaviti neke glavice semena da se same osuše i tako sačuvati semenje. Osim toga, postoji velika verovatnoća da će se tako sam posejati i na proleće ukrasiti vrt lepim cvetovima.

Mačji brkovi

Poznat i kao crnika, ovaj jednogodišnji cvet iz porodice Ranunculaceae cvata u plavim, crvenim, roza nijansama, ali i beloj boji. Najviše voli sunčane gredice ali uspeva i u polusenci. Savršen je izbor za vikendice, a zbog nežnih cvetića mnogi ga obožavaju kao ljupki cvet u buketima. Takođe se može osušiti i držati kao vrlo zgodan, pomalo rustikalni ukras.

Različak

Ovaj cvet neizostavni je ukras bajkovitih prolećnih livada, a predstavlja i prekrasan cvet u buketu. Najčešće se uzgaja sorta s plavim cvetom, ali različite sorte mogu imati crvene, ružičaste, bele i tamnoljubičaste cvetove.

Gorki morač ili Biskupski korov

Ovaj cvet poznat je i pod nazivima ženska čipka ili čipka kraljice Ane, a krase ga nežni i predivni beli cvetovi. Odlično ga je sejati u jesen jer će cvetati većim, raskošnijim i lepšim cvetovima početkom ljeta. Osim kao ukras u bašti, sjajno izgled i u buketima, piše Tportal.hr.

Mak

Skoro sve sorte maka mogu se sejati u jesen. Jedna od najrasprostranjenijih i najlepših je baštenski mak, poznat još i kao poljski. Ako u vrtu želite nešto malo drugačije, bacite oko na kalifornijski mak, poznat i kao zlatni mak. Ova biljka cveta narandžasto-žutim cvetovima i uspešno se i sam zasejava. Naime, jednom posađen kalifornijski mak svako proleće će ulepšati baštu obilnim cvetovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.