U trendu

Posle ovoga više nikada nećete upaliti GREJANJE u spavaćoj sobi

Ono ne samo da stvara nelagodu i znojenje, već mnogi propuštaju brojne prednosti koje bi mogli dobiti spavanjem u hladnoj sobi.

Temperatura od 18 stepeni Celzijusa može da znači razliku između lošeg i mirnog sna, napominju stručnjaci. Spavanje u hladnijoj sobi pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe. Takođe, niža temperatura podstiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i telesnim hormonom spavanja. On je i antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela.

Spavanje u hladnijoj sobi bi moglo da pomogne i u sprečavanju nesanice. Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom telesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa – kortizola. Hladnija soba pomaže u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Spavanje u hladnoj sobi može da smanji i šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Takođe, poboljšava nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. Povišen melatonin takođe smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi jeste i ta što sprečava gljivične infekcije. Konačno, spavanje u hladnoj sobi može da ima umirujući učinak, koji može da pomogne u borbi protiv bolova i upala, što bi inače moglo da prekine san.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)