U trendu

Postoji određeni raspored po kojem se hrana ređa u frižider: Evo gde šta treba da ide

Frižideri su podijeljeni na nekoliko temperaturnih zona, a svaka od njih odgovara različitoj vrsti namirnica, prenosi Women’s Health.

Stavljati hranu u frižider kako biste održali rok trajanja i svežinu zapravo nema smisla ako je ne ređate pravilno i sve samo stavljate jedno na drugo bez razmišljanja.

Na dnu frižidera, u fiokama, najbolje je čuvati voće i povrće. Bitno je da ih odvojite, dakle u jednoj pregradi držite voće, a u drugoj povrće jer voće poput jabuka, šljiva i kruške proizvode etilen – gas koji ubrzava truljenje. Lako se prenosi na druge namirnice, pa bi bilo dobro da ih razdvojite.

Donja polica služi za čuvanje vakuumiranog sirovog mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda – jer je u tom delu temperatura najniža. Ipak, pripazite i dalje da ne stavljate namirnice jednu na drugu jer se tako povećava rizik od širenja bakterija. U vratima je temperatura najviša, pa tamo stavite namirnice koje se ne mogu tako brzo pokvariti poput senfa, sokova, kečapa, marmelade…

Na gornju policu, gde je temperatura najstabilnija, stavite ostatke hrane, namaze i začine – sve će puno duže ostati sveže.

Ipak, postoje i neke namirnice kojima frižider može da nanese štetu. Krompir i luk ne vole niske temperature i svetlo – izgube svojstva, brže trule i pokvari se ukus – pa je njih najbolje držati u kutijama i to napolju, na balkonu ili u dvorištu. Osim njih, paradajz isto više vole da bude na toplom, pa ih ostavite na sobnoj temperaturi, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar