U trendu

Postoji poseban postupak: Evo kako se pravilno čuvaju jaja u zamrzivaču i koliko mogu da traju

Sigurno vam se nekad desilo da vam ostane jaja koja vam trenutno ni za šta ne trebaju, ili je neki recept zahtevao samo žumanca, pa ne znate šta ćete s belancima, ili ste možda pravili proteinski omlet sa belancima, pa su vam preostala žumanca, ili su vam se jaja razbila na putu od prodavnice do kuće, a žao vam je da ih bacite…

Šta radite u takvim situacijama? Pravite jelo koje vam nije potrebno da biste upotrebili višak jaja? Ili možda zamrznete preostala jaja?

Da, zamrznete! Jaja se i te kako mogu zamrzavati i čuvati i do nekoliko meseci, ako ispoštujete nekoliko pravila!

Najlakši način da zamrznete jaja jeste da uzmete veći prazan kalup za led. U svaki posebno razbijte jedno jaje i preko svakog sipajte prstohvat soli. Pažljivo obmotajte kalup plastičnom folijom i odložite u zamrzivač na ravnu površinu dok se dobro ne stegnu. Posle toga ih lako možete prebaciti u neku drugu posudu ili plastičnu kesu, na kojoj ćete obavezno obeležiti datum odlaganja u zamrzivač.

Ako vam je preostao višak žumanaca, možete da ponovite isti postupak kao sa celim jajima. Nije važno da li su ostala cela ili su „iscurela“, svakako većina recepata zahteva umućena žumanca (ili jaja). Potpuno isto možete uraditi i sa belancima. Ne zaboravite da dodate so – ona sprečava da se tekstura i ukus jaja ne promene u zamrzivaču.

Pravilan način odmrzavanja
Kada vam zatrebaju jaja iz zamrzivača, veče pre izvadite potrebnu količinu iz zamrzivača i odložite u frižider. Ako zaboravite da to uradite veče pre upotrebe, nekoliko sati pre upotrebe jaja stavite ih u plastičnu kesu, dobro zatvorite, pa kesu s jajima stavite u posudu sa hladnom vodom ili pod hladnu tekuću vodu, piše The pioneer woman. Ni slučajno ne koristite toplu vodu, jer ćete onda dobiti polu kuvana jaja.

Zašto jaja ne treba zamrzavati u ljusci?
Kada se zamrzne, jaje će se raširiti, a ljuska će pući. Kada pukne, delovi ljuske završiće u jajetu nakon što se odledi, i teško ćete ih sve izvaditi. Osim toga, ako ljuska pukne, jaja se mogu pokvariti, kontaminirati bakterijama, a promeniće im se i tekstura.

Koliko jaja mogu da stoje u zamrzivaču?

Jaja u zamrzivaču mogu da traju i do godinu dana ako se pravilno skladište, ali najbolje je pojesti ih u roku od četiri meseca.

(Lepa&srećna/B.S.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar