U trendu

Potapate krompir u vodu pre pripreme? Evo šta je jedino ispravno

Preferirali ga kuvan, pržen ili pečen, krompir spada u omiljeno povrće na svim meridijanima! Postoji bezbroj recepata čija su glavna zvezda krompiri, a oni mogu da se koriste i kao glavno jelo, i kao salata, i kao dodatak obroku i pružaju osećaj sitosti koji traje dugo.

Često po automatizmu nakon što oljuštimo krompir stavimo ga u vodu da odstoji pre pripreme obroka. Da li je ova navika dobra? U većini recepata neophodno je najpre oljuštiti krompir i iseći ga na kriške, a skoro svi imaju običaj da ga odmah potope u hladnu vodu i ostave da tako odstoji najmanje pet minuta.

Kako stručnjaci ističu, to je dobra ideja, a krompir sečen na manje komade u vodi ne treba držati duže od sat vremena, čak ni ako ga odložite u frižider.

Ukoliko ga sečete na velike kriške ili ne sečete uopšte, on može da stoji u vodi i do 8-12 sati.

Ipak, rendan krompir ne bi trebalo potapati jer će promeniti boju vrlo brzo.

Zašto se krompir potapa u hladnu vodu?

Stajanjem u vodi krompir će pustiti nešto skroba, koji, kada ga je previše, može da spreči da se ovo povrće ravnomerno obradi termički, a može da se desi da tekstura spolja bude lepljiva ili gumenasta.

Da li krompir treba staviti u toplu vodu?

Obično koristimo hladnu vodu ili onu sobne temperature bez previše razmišljanja, a ispostavilo se da neko nije to smislio slučajno! Naime, topla voda bi teže reagovala sa skrobom, što bi otežalo njegovo odvajanje od krompira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.