Potopite 1 sastojak iz kuhinje u vodu i time zalivajte orhideju: Cvetaće bolje i lepše nego ikada

Svako ko ima orhideju zna koliko ova čarobna biljka oplemeni životni prostor. Nije komplikovana za gajenje, ali je važno da sve radite striktno po pravilima – od izbora saksije koja mora biti providna, pa sve do presađivanja i zalivanja.

Posebno izazovna može da bude prihrana biljke i treba biti obazriv sa đubrivima koje kupujete za cveće.

Kako biste izbegli negativne posledice i smanjili hemikalije, možete napraviti prirodnu prihranu za orhideju od samo jedna namirnice – pirinča. Tri šake pirinča potopite u 1 litar vode. Promešajte i ostavite da odstoji nekoliko sati, a zatim procedite.

Pirinčana voda je puna hranljivih sastojaka, vitamina i minerala, pa će pozitivno uticati na razvoj biljke i podstaći je da cveta obilno i dugo. Možete koristiti i vodu u kojoj se kuvao pirinač, ali je nikako ne solite.

Postupak zalivanja podrazumeva da orhideju stavite u veći tanjir ili posudu, a onda postepenoi zalivate. U dnu posude će se skupljati tečnost, pa u njoj držite orhideju oko 10-ak minuta da se zemlja natopi. Pazite da tokom zalivanja ne ukvasite liske. Uklonite saksiju iz posude, neka se procedi voda iz nje, a onda stavite ispod saksije suvu posudu.

Pošto ćete za jednu orhideju istrošiti samo oko 300 ml vode, ostatak možete sipati u posudu za led i zamrznuti. Dobijene kockice leda od pirinčane vode, kasnije možete po jednu stavljati na zemljište i orhideji obezbediti novu prihranu.

Prihrana orhideje sa pirinčanom vodom preporučuje se jednom na svake dve nedelje, prenosi Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.