U trendu

Požutelim zavesama vratite belinu: Uz ova dva jeftina sastojka ponovo će zablistati

Jedan od predmeta u kući koji uvek odaje prljavštinu su zavese. Najčešće su bele boje pa lako upijaju prašinu, mirise kuvanja ili smrad duvana, a njihovo skidanje, pranje, peglanje i kačenje čini se kao veoma mukotrpan posao. Ipak, postoje trikovi za što lakše uklanjanje svih nečistoća sa zavesa uz koje će, ma koliko požutele ili posivele, zablistati kao prvog dana.

Zavese za početak skinete pre nego što počnete da skidate paučinu sa zidova i tavanice, kao i pre brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati.

Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar deo prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju.

Ukoliko zavese nisu duže vremena bile oprane ili primećujete da su upile mnogo duvanskog dima, posivile ili požutele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli.

Ostavite zavese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bele pamučne zavese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od markizeta, poliestera ili mešavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i ceđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, treba dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće lepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavesa:

Ako zavese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je ako ovaj posao možete obaviti u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečiji bazen! Uz crevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko žice za sušenje, biće skoro kao ispeglane! U poslednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo sirćeta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar