U trendu

Prašina nije jedini krivac: Ovo su 10 stvari u kući zbog kojih kijate

Doktorka Sara Kajat ističe da i parfemi, kao i plišane igračke takođe mogu izazvati kijanje.
Ljudi koji pate od alergija, očekuju da se bore sa njima tokom prolećnih i letnjih meseci, ali stručnjak je otkrio da u vašem domu vrebaju uobičajeni predmeti, koji takođe mogu dovesti do napada kijanja.

Dr Sara Kajat kaže da će osveživači vazduha, sobne biljke, pa čak i plišane, dečje igračke najverovatnije izazvati napad kijanja.

Sveće su čest uzrok respiratornih alergija, jer jak parfem može biti iritantan i može izazvati kijanje.

Grinje bujaju na toplim, prašnjavim mestima kao što su mekane igračke, jastuci i dušeci, dok se dlake kućnih ljubimaca često nakupljaju u tepisima, ćilimima i posteljini.

– Kuća bi trebalo da bude utešno mesto, ali za ljude sa alergijama, dom takođe može biti uzrok alergijskog rinitisa, medicinskog izraza za upalu nosnih šupljina, izazvanu nečim na šta ste alergični. Simptomi kao što su kijanje, svrab u nosu i začepljenost mogu poremetiti svakodnevni život, utičući na sposobnost da se lakše diše – navodi Sara.

Razultati istraživanja u kojem je učestvovalo 2.000 odraslih osoba, otkrilo da su dom (42 odsto), bašta (28 odsto) i krevet (23 odsto) najčešća mesta za pojavu napada kijanja.

Zanimljivo je da 84 odsto zapravo misli da njihovi napadi kijanja dolaze niotkuda, dok je 19 odsto imalo epizodu kijanja u kancelariji ili na radnom mestu.

Pored ovoga, 35 odsto alergičnih osoba kaže da im je teško da dišu zbog simptoma.

U stvari, oni koji pate od ovih alergija čak su primorani da izbegavaju parfimerije (18 procenata) i prodavnice kućnih ljubimaca (15 procenata) kako bi sprečili ispade u javnosti.

Istraživanje je takođe otkrilo da je 52 odsto onih koji su se borili sa simptomima polenske groznice, jednostavno izbegavalo da izlazi napolje kada je nivo polena previsok, u proseku više od dva dana, prenosi TheSun.

– Postoje stvari koje možete učiniti da sprečite alergijski rinitis u kući, kao što je brisanje prašine vlažnom krpom, redovno pranje kućnih ljubimaca i njihove posteljine, korišćenje hipoalergenske posteljine i održavanje doma suvim i dobro provetrenim. Ako već imate simptome i tražite alternativu lekovima, upotreba prirodnog spreja za nos može biti efikasna i dobra opcija i za one koji pate od polenske groznice. Još jedan koristan metod je nošenje zaštitnih naočara za sunce, kako biste sprečili da polen uđe u vaš nos i oči – navodi doktorka.

Top 10 stvari u kući koje izazivaju kijanje:

  • sveže cveće
  • parfemi
  • osveživači vazduha
  • proizvodi za čišćenje
  • začini
  • ljubimci
  • kućne biljke
  • mirisne sveće
  • stare knjige
  • mirisni štapići

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.