U trendu

Pravi majstor u kući

Ponekad nam prosto ponestane snage, želje i volje da se bavimo majstorisanjem. Pored toga, nekad je potrebno uraditi neki zahvat za koji jednostavno nismo dovoljno obučeni, a za proučavanje nemamo dovoljno vremena. Za neke druge intervencije neophodan je poneki komad veoma skupog alata koji niko pri zdravoj pameti neće pozajmiti amateru, a kod nas ne postoje posebni servisi za iznajmljivanje alata i mašina.
Govorimo o poslovima kao što su montiranje klima-uređaja, opravka rashladnih uređaja, hoblovanje podnih obloga i mnogim sličnim kakvi se obavljaju samo nekoliko puta u životu. Kupovina mašina i gomilanje alata je prosto neisplativo ako se nekim od tih poslova ne bavite i profesionalno.
U zavisnosti od zahvata koji želite da se obavi pozvaćete i specijalizovanog majstora za tu oblast; pri tom vi lično možete da se obavestite o tom poslu, ali ipak smatramo da profesionalca ne treba gnjaviti suvišnim pitanjima.
Vaše je da iznesete svoje želje i da date predloge kako zamišljate da se posao obavi. Pravi profesionalac će se potruditi da uvaži što više vaših želja, ali i vi prihvatite savet čoveka od iskustva i ne držite se tvrdoglavo svojih zamisli.
Majstora tražite regularnim putem. Za svaku vrstu posla koji želite da vam obave postoje specijalizovane firme, a njihove brojeve telefona možete naći u oglasima ili na žutim stranama.
Prijateljevom prijatelju je to neko odradio jeftinije. To baš i nije dobro rešenje ukoliko taj majstor ne može da garantuje za posao koji je obavio, a možda je jednostavno samo blizak rođak tim prijateljevim prijateljima pa i nije dužan da vama da isti popust.
Marfijevi zakoni ponekad se umešaju i u rabotu najboljih profesionalca. To su momenti kada se u svakoj fazi posla naiđe na neki problem. Ako ste voljni, možete ponuditi svoju pomoć majstoru (neka vam tačno objasni šta treba da uradite), ali u većini slučajeva najveća pomoć će biti da mu ostavite dovoljno prostora i vremena da sam reši te probleme. Ne zapitkujte previše i nemojte praviti gužvu na mestu gde se radi. Većina majstora ne voli da im mušterija "dahće za vrat". Držite se po strani i posmatrajte kako ide posao. Ipak, ukoliko uočite neki problem, obavezno ga saopštite majstoru – ne dozvolite da vam prilikom svog angažmana napravi dodatni posao.
Niste dužni da častite majstore – njihov angažman ima cenu, ali verovatno ćete im kao pravi domaćin ponuditi neko osveženje.
Savet za kraj: pažljivo posmatrajte kako obavljaju posao, možda nešto i naučite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar