Predivan, graciozan cvet raznih boja: Lako se neguje uz samo 2 uslova

Mnogi misle da je bela jedina boja kojom graciozna kala može da nas obraduje

Predivna kala je cvet je koji mami uzdahe svojom gracioznošću. Ova divna biljka dolazi u raznim bojama, a jednako lepo izgleda u kući i dvorištu. Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala, a ovaj cvet spominje se i u grčkoj i rimskoj mitologiji, gde je bio vezan u Heru, boginju braka i rođenja, i Veneru, boginju ljubavi i lepote.

Poreklom je iz Afrike, ali kale rastu i u drugim tropskim klimatskim područjima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bela kala, ova biljka cveta u različitim bojama, od bele preko ružičaste do bordo boje. Radi se o cvetu koji dugo traje i kada se odseče zbog čega je popularan deo cvetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju venčanja. Kala u vazi takođe će danima krasiti vaš dom, bitno je samo da joj povremeno odsečete vrhove.

Činjenica koja će obradovati mnoge je ta da je kale lako uzgajati. Ove biljke uglavnom ne zahtevaju previše pažnje. Pravilna sadnja i smeštaj kale su jedine važne stvari koje treba uzeti u izbor.

Kalu je bitno posaditi u dobro drenirano tlo. Vole boravak na sunčanim lokacijama ili u polusenci u toplijim podnebljima.

Kada se odlučite na uzgoj ovog cveta, pobrinite se da kale posadite u proleće. Rastu umereno brzo, često proizvodeći cvetove početkom ili sredinom leta. Cvetaće tokom cele sezone, do rane jeseni. Pre sadnje bitno je sačekati da prođe opasnost od mraza i da se tlo dovoljno ugreje.

Kada ih zasadite, zemlju treba dobro zaliti. Vole vlažno tlo, a godi im i mesečna doza đubriva tokom sezone rasta.

Nakon sadnje sa zalivanjem nemojte preterivati. Jednom kada se rizomi uspostave, kalu zalivajte jednom nedeljno ili češće ako je posebno vruće. Ako je biljka u zatvorenom u posudi, trebaće joj konstantna vlaga.

Bitna stvar koju morate imati na umu kada su u pitanju kale je ta da mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do teških.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.