U trendu

Preko 90% automobila sadrži 1 supstancu koja je veoma opasna po zdravlje: Evo gde se najviše krije!

Nova istraživanja su donela zabrinjavajuće otkriće o prisustvu kancerogenih supstanci štetnih po zdravlje u većini automobila. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu „Environmental Science and Technology“, čak 99% vozila sadrži hemikaliju tris (1-hloro-izopropil) fosfat (TCIPP), koja je poznata po tome što može izazvati rak, prenosi n1info.rs.

Tim istraživača pregledao je 155 vozila proizvedenih između 2015. i 2022. godine, uzimajući u obzir različite tipove vozila i klimatske uslove. Otkrili su da je koncentracija TCIPP-a bila dva do pet puta veća na višim temperaturama, što implicira da se ova po zdravlje opasna hemikalija oslobađa u većim količinama kada su unutrašnje temperature automobila visoke.

Iako su tragovi TCIPP-a mereni u malim količinama, od 0,2 do 11.600 ng/g, prisustvo ove supstance u gotovo svim vozilima izaziva ozbiljnu zabrinutost za javno zdravlje. Studija je takođe otkrila prisustvo drugih hemikalija otpornih na vatru, poput TDCIPP i TCEP, što dodatno pojačava zabrinutost.

Preporuke istraživača uključuju otvaranje prozora radi poboljšanja cirkulacije vazduha u unutrašnjosti automobila, kao i korišćenje klima uređaja sa spoljnim vazduhom, umesto recirkulacije vazduha, kako bi se smanjila izloženost štetnim hemikalijama i zaštitilo zdravlje.

Ovo istraživanje postavlja alarmantan signal o potrebi za dodatnim merama kako bi se smanjila izloženost vozača i putnika ovim potencijalno opasnim supstancama u vozilima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.