U trendu

Prelepa biljka simpatičnog imena krasiće vašu baštu sve do zime, a i neverovatno je lekovita (foto)

Sukulenti su velike zvezde biljnog sveta, sve popularnije u uređenju enterijera i eksterijera. Sokovi kojima obiluju njihovi bucmasti listovi na latinskom se nazivaju „sucus“ i zaslužni su za njihovo ime, a trenutno poznajemo više od 60 različitih vrsta.

Među 60 veličanstvenih krije se i jedna naizgled obična, ali sasvim posebna biljka simpatičnog imena debela koka.

Pronaći ćete je i pod imenima ranjenik, žednjak ili hermelika, a njeno latinsko ime je Sedum spectabile, koje u prevodu znači ‘raskošan’, u šta se možemo uveriti već prvim pogledom na rascvali grm.

Debela koka ima još jedno latinsko ime, Sedum telephium, po Heraklovom sinu Telefiusu, koji je njome lečio svoje rane.

Grmolika cvetnica dolazi iz Kine, a može se vrlo lako prepoznati po mesnatim, niskim i ovalnim listovima sivozelene boje i zvezdolikim cvetovima koji dolaze u raznim nijansama ružičaste.

Vrlo je otporna na vrućinu i na hladnoću i jedan je od cvetova koji će krasiti vaš vrt čak i kad sve ostalo cveće počne da bledi.

U prošlosti je debela koka bila poznata kao izrazito lekovita biljka, a stari travari koristili su je kako bi osvežili organizam. Pomaže kod psorijaze, čira na želucu, bubuljica na licu i snižava visoki holesterol, a ako imate problem sa žuljevima ili kurjim očima, bolno mesto jednostavno treba namazati sokovima iz lišća.

Debelu koku lako je uzgojiti, a uspeće čak i onima koji imaju talent za zanemarivanje biljke. Otporna je na visoke temperature, sušne periode, niske temperature, pa čak i na prvi mraz, a najveća je pretnja prečesto zalevanje, prenosi Zadovoljna.hr.

Ako vam se dopada ovaj divni sukulent, u nastavku možete pronaći nekoliko saveta koji će vam pomoći da uspe.

  • Posadite debelu koku na osunčano mesto te u rastresitu zemlju.
  • Zalivajte je jednom u dve nedelje. Zadržavanje vode u korenu može vrlo brzo dovesti do propadanja biljke.
  • Možete je uzgojiti u saksiji, kamenjaru, kamenom zidu ili na balkonu, u zavisnosti od vaših preferencija i mogućnosti.
  • Ako planirate da ga posadite u ukrasne gredice, tlo treba obložiti humusom ili kompostom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar