U trendu

Preporodiće vaše orhideje: 3 trika da ove lepotice dugo krase vašu baštu ili balkon

Ove lepotice zahtevaju posebnu negu

Orhideje su, prema mišljenjima mnogih, jedne od najlepših i najatraktivnijih predstavnica biljaka. Njena lepota čini je izuzetno poželjnim kućnim cvetom koji sve češće biramo za svoj dom.Međutim, poznate su i kao veoma zahtevne biljke, zbog težine njihovog održavanja, koja često ljubitelje cveća odbija od ovih lepotica.

Ako imate orhideje i želite da ih negujete, ovi saveti će vam sigurno značiti kako biste je održali u najboljem mogućem stanju što duže. Najčešći problemi koji se javljaju zbog neispravne nege su brzo opadanje cvetova i tamnjenje mesnatih zelenih listova.

Predstavljamo vam 3 mala trika, pomoću kojih ćete vašoj orhideji produžiti život:

1. Jutarnja sunčeva svetlost

Orhideji prija jutarnja sunčeva svetlost i zato bi je trebalo postaviti prema istočnoj strani prozora. Važno je i da svetlost ne bude direktna, kako ne bi svojom jačinom uništila biljku.
Nije dobro ni da sunce direktno bije u ovu biljku, tako da je najbolje mesto gde se može staviti mesto pored prozora, a ne iza zavese.

2. Duplo umakanje

Da bi imala dovoljno hranljivih materija, potrebno ju je izvaditi iz saksije od terakote i potopiti je u vodu sobne temperature u plastičnoj providnoj posudici u kojoj ste je dobili.

Posle nekog vremena, kada biljka upije sadržaj, ostavite je kratko da otkaplje i zatim ponovo vratiei u saksiju od terakote. Ponavljajte postupak svakih sedam do deset dana.

3. Saksija od terakote

Velika, ako ne i najveća greška koja se može napraviti kod održavanja jeste ta da biljku ostavimo u ukrasnoj posudi u kojoj smo je kupili ili dobili. Taj postupak onemogućava disanje biljke i zbog toga ona ranije vene.

Ako želite da vaša orhideja što duže cveta, preporučuje se da se plastična providna posuda u kojoj ste dobili biljku samo premesti u terakota saksiju koja omogućava disanje biljke.

Ne treba je presađivati i prilikom premeštanja nije potrebno dodavati dodatnu zemlju jer se time sprečava protok vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar