U trendu

Preporodite svoje biljke: Zalijte ih ovom tečnošću i cvetaće kao lude

Spas za vaše biljke.

Ljudi su na društvenim mrežama počeli da pišu o „zlatnoj tečnosti“ koja će pomoći biljkama da cvetaju kao nikada pre. Reč je o vodi u kojoj je kuvana testenina.

Ovu vodu možete iskoristiti vrlo jednostavno – kada skuvate testeninu, nemojte da prospete ovu vodu, već je iskoristite za zalivanje biljaka.

Zašto je ova tečnost dobra?

Naime, na društvenim mrežama se pronela priča o tome da je ova voda puna skroba iz testenine, koji stimuliše rast biljaka. Da to ima smisla potvrdila je baštovanka Džena Lorejn.

„Zalivanje biljaka ovom vodom ima dosta prednosti, a ne može da škodi. Voda u kojoj je kuvana testenina je puna skroba, a biljke vole skrob. Zašto? Pa, zato što je pun vitamina i minerala, tako da podstiče rast biljaka“, kaže Lorejn.

„Ova voda ne može ni na koji način da ošteti biljke“, kaže baštovanka, dodajući da njoj ne pada na pamet nijedna biljka kojoj ova voda ne bi prijala.

Ona kaže da je ova voda dobra za sve vrste biljaka, bez obzira da li je reč o zelenim biljkama ili onima koje cvetaju.

Budite i oprezni

Međutim, stručnjaci iz kompanije HeyPlants kažu da neposoljena voda u kojoj je kuvana testenina može da nahrani biljku, ali da treba biti oprezan.

„Koristite je oprezno. Ako to previše često koristite može da dođe do nakupljanja bakterije zbog kojih će se razviti buđ“.

Oni ističu da ni slučajno ne smete da posolite vodu, ako nameravate njome da zalijete biljke. Takođe, dodaju da obavezno ostavite da se voda ohladi jer ne želite da skuvate koren biljke.

Stručnjaci iz kompanije Feather and Nest saglasni su da je ova voda jako korisna za negu biljaka, ako se koristi prema ovim uputstvima – nikako posoljena i ne previše često. Sa druge strane, ako možda ne volite testeninu, kažu da u iste svrhe može da posluži i voda u kojoj je kuvan krompir.

Kao još jedan od načina na koji možete da dohranite svoje biljke na zdrav način, stručnjaci savetuju da u vodu potopite koru banane, ostavite da odstoji, a zatim njome zalijete cveće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.