U trendu

Prestanite da perete veš na ovaj način: Uštedećete novac, a mašina za veš će vam se manje kvariti

Ako primećujete da na vešu ostaju beli tragovi, ili ako se prilikom pranja pravi previše pene, to mogu da budu dobri znakovi da koristite previše praška za veš. Evo šta treba da radite kako biste to izbegli, jer ćete tako uštedeti novac, a mašina za veš će vam se manje kvariti.

1) IZABERITE DETERDŽENT KOJI ODGOVARA VAŠOJ MAŠINI

Da li imate klasičnu mašinu za veš, ili ona ima visoku efikasnost (ima simbol HE)? Ovakve mašine troše manje vode i struje, ali i zahtevaju drugačiji prašak za veš. Doduše, mnogi praškovi imaju formulu da odgovaraju svim mašinama, ali postoje brendovi koji ih i dalje proizvode odvojeno.

S druge strane, možete da imate i običnu mašinu, a da vam neki deterdžent ne odgovara. Jednostavno, isprobajte nekoliko vrsta, i onaj koji vam najviše odgovara (po pitanju odnosa cene i kvaliteta) je pravi za vašu veš mašinu.

2) UVEK PRAVILNO MERITE

Uputstva na pakovanju vašeg praška za veš su tačna i precizna, i ako ih ne pratite, tada dolazi do problema. Nikada nemojte sipati deterdžent u mašinu bez merice. Koliko god iskustva da imate u tome, uvek može da vam se omakne više nego što je potrebno. Ako vas merenje praška usporava i nervira, probajte deterdžent u gelu, koji je često pakovan u pojedinačnim „kapsulama“ koje su taman dovoljne za jedno pranje.

3) RAZMISLITE O TOME KOLIKO JE PRLJAV VEŠ

Ako perete fudbalsku opremu vaših mališana koji su se igrali u blatu, trebaće vam malo više praška nego ako biste prali veš koji nije jako uprljan. Isto važi i za količinu veša – što ga ima više, to vam je više praška potrebno. Na pakovanju ćete često naću uputstva za to koliko praška ide za „malu“, „srednju“ i „veliku“ turu veša, ali da li znate kolike te ture treba da budu?

Srednja ili standardna tura je oko 3 kilograma, i napuniće vam oko 3/4 mašine. Manje je sve manje od toga, a veća – veće. U skladu sa time, dodajte manje ili više praška.

4) VODITE RAČUNA O PENI

Ako primetite da se prilikom pranja stvara previše pene, to je znak da ste skoro sigurno sipali više deterdženta nego što je potrebno. Ovo može da bude loše, jer će smanjiti efikasnost vaše mašine i može da je pokvari. Već smo rekli, ali reći ćemo ponovo – obavezno merite.

5) PROVERITE VEŠ NAKON PRANJA

Ako i dalje niste sigurni da li koristite dovoljno ili previše praška, neophodno je da proverite veš nakon pranja. Naime, kao ste stavili mnogo praška, on neće moći u potpunosti da se ispere, pa će veš biti krut, a možda će i imati vidljive tragove praška.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar