U trendu

Preterali ste sa korišćenjem deterdženta u veš mašini, ovo su nepogrešivi pokazatelji

Koliko ste puta doživeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje umesto mekog veša. Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš.

On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju će stvoriti novi problem – ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Pored toga, previše deterdženta dovešće do stvaranja prebogate pene u veš mašini, zbog čega će se komadi veša  ‘zalepiti’ jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.

Koliko deterdženta treba koristiti? 
Dovoljne su dve kašike za profesionalnu perilicu koja može primiti oko 12 kilograma rublja, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu veš mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter.

Ako ručno perete veš, potrebno je još manje deterdženta. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, ali čak i kada na deklaraciji piše da ga treba staviti više, imajte na umu da to uputstvo pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Sve može biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrovanu formulu s malo pene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama.

Ti deterdženti su najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove veš mašine visoke efikasnosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta ne mogu ni rastopiti, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar