U trendu

Pretvorite terasu u bajkovitu oazu: 3 stvari su ključne! (foto)

Leto je vreme balkona, a mi vam predstavljamo tri stvari kojima vašu terasu možete transformisati u pravu oazu, u kojoj ćete uživati.

Uz nekoliko jednostavnih trikova i ne previše novca, svoj balkonski prostor možete u kratkom vremenu potpuno preobraziti.

Tri su stvari pritom ključne: biljke, rasveta i lep tekstil.

Ako imate dovoljno sreće da živite u stanu s balkonom, leti te dodatne kvadrate možete itekako dobro iskoristiti. Balkon je kao dodatna soba i pravi luksuz, posebno u toplim mesecima. Uz pravilne savete za opremanje, taj deo vašeg stana može postati prava oaza mira i uživanja.  Balkon ne bi trebao biti bez ovih stvari…

1. Cveće i druge biljke

Biljke su neophodne na balkonu. Stvaraju divan ambijent, služe kao zaštita od pogleda i povrh toga – jednostavno nas usrećuju. Balkonske biljke obično su vrlo robusne, a ljudi koji misle da im biljke ne uspevaju, biće zaprepašćeni. Začinsko bilje jako dobro uspeva na balkonu. Biljke poput vlašca gotovo su neuništive. Ni hladne temperature mu ne smetaju. Inače, biljke poput majčine dušice, kadulje, ruzmarina, origana ili nane su idealne. Pri kupovini obratite pažnju na reč „izdržljivost“, pa ne morate da brinete o balkonskim biljkama ni u hladnim noćima. Kad se početkom maja završe hladne noći, možete saditi i šareno letnje cveće.

2. Rasveta

Kad padne noć, ne morate se povući u stan. Uz lepa svetla, atmosferske svetiljke i romantične lampione, tamni balkon začas postaje ugodna oaza mira i opuštanja. Stoga ni na jednom balkonu ne sme nedostajati svetlosti. Uz odgovarajuću rasvetu možete se ugodno ušuškati u pokrivač i uživati u sutonu. „Lance“ s nizovima svetiljki u boji možete kupiti u brojnim trgovinama za relativno malo novca, jednako kao i razne fenjere, sveće (pripazite da ne izazovete požar!), lampe, viseće svetiljke za iznad stola…

3. Jastuci, ćebad, tepih…

Osim biljaka i svetla, mekani jastuci za stolice, ukrasni jastučići, ćebad za sveže večeri… igraju presudnu ulogu na balkonu kada je u pitanju udobnost i stvaranje lepe atmosfere. Tepih na otvorenom stvara osećaj sigurnosti i dobro dođe kad ste bosi na balkonu. Šareni jastuci i lepi prekrivači više su od ukrasnih elemenata: daju spoljnom prostoru „ono nešto“ i čine da se osećate još ugodnije. A kad uveče zahladi, pokrivač vas i fino greje. Za velike balkone takođe su izvrsni podni jastuci ili zidni ukrasi od makramea. Poigrajte se materijalima i uzorcima, videćete kakav sjajan učinak može postići tekstil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.