Primadona među cvetovima: Ovo su 3 greške sa orhidejama koje pravimo tokom leta

I dok neki s orhidejama nemaju nikakvih problema, mnogo je onih koji su odavno spoznali zahtevnost ovog cveta, kojeg od milja često nazivamo primadonom. Orhideje su prije svega vrlo osetljive. Upravo su zato na glasu kao cvijet za kojeg se nije lako brinuti, a mnogo je grešaka u tom procesu koje mogu dovesti do slabljenja ili truljenja korena te naposletku uvenuća. Neke od tih grešaka najčešće pravimo baš u letnjim mesecima kada su temperature više.

1. Zalivamo orhideju hladnom vodom

Na više strana sigurno ste mogli čuti savet kako umjesto klasičnog zalivanja orhideja ili pak tuširanja možete jednostavno na zemlju u teglu staviti par kockica leda i pustiti ih da se otope. Zbog ovog saveta mnogi misle kako je mogu i klasično zaliti hladnom vodom. Međutim, previše hladne vode može nepovratno oštetiti koren. Ako je vaša orhideja u maloj saksiji u kojoj nema mnogo zemlje, tada će hladna voda brže doći do korena i oštetiti ga. Dakle, nema potrebe za hladnom vodom.

 2. Previše je zalivamo

Visoke temperature brzo isušuju zemlju saksiji i zbog toga neki misle kako orhideja treba puno više vode tokom leta. Istina, ponekad vaš cvet itekako može dehidrirati zbog nedostatka vode, ali pripazite kako ga ne biste previše zalivali jer će to dovesti do gljivičnih infekcija korena. Pratite svoje orhideje i proredite tempo zalivanja ako primetite da im više vode ne odgovara, čak i ako vam se zemlja učini previše suvom.

3. Izlažemo je neprimerenom svetlu

Naša komplikovana primadona brzo može dehidrirati ako je izložena direktnom suncu, ali i izgubiti cvet ako je u previše tamnom okruženju. Najbolje mesto za njih je prostorija koja ima puno prirodnog svetla tokom celog dana, ali nipošto ih nemojte pozicionirati direktno na sunce, piše Zadovoljna.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.