U trendu

Primetili ste belu prašinu po siru? Evo šta to znači i da li je bezbedan za jelo

Sir je jedna od onih namirnica koje gotovo uvek imamo u našim frižiderima, bilo da je u pitanju neki krem sir, feta sir koji koristimo u salatama, mozzarella, gouda ili neki drugi sir koji koristimo na pizzama i u toplim sendvičima.

Pa ako ste nedavno kupili sir i već neko vreme stoji u frižideru, sigurno ste na njemu primetili belu prašinu koja na prvu izgleda kao buđ. Šta je to zapravo i je li takav sir i dalje siguran za konzumaciju? Buđ ili bezopasni kristalići?

Ta bela prašina na siru uopšte nije buđ – naime, ove čestice prašine nazivaju se kristali kalcijum laktata, poznati i kao “kristali sira”, a označavaju da je sir ukusan i dobro odležao, dakle, da je sasvim bezbedan za jelo, prenosi index.hr.

Takve su čestice na nekim sirevima oznaka kvaliteta, ali ponekad belu prašinu može biti prilično teško razlikovati od bele buđi. Ako niste sigurni, dobro posmatrajte sir i obratite pažnju na sledeće stvari:

Prvo, proverite ima li na belim mrljama bilo čega što nalikuje nitima ili dlačicama. Ako je u pitanju kalcijum laktat, površina sira trebala bi biti ravna, ali ako bilo što strši s površine i izgleda kao sitne niti ili dlačice, onda je reč o buđi. Ako još uvek niste sigurni, proverite teksturu sira. Kada je u pitanju kalcijum laktat, te sitne bele čestice moći ćete jednostavno ostrugati sa sira, a one imaju sličnu teksturu kao sol ili pesak. Ali, ako je na siru buđ, taj deo koji ostružete trebao bi se raspasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar