Pripremite ih za zimu: Pet ključnih saveta uz koje će orhideje preživeti hladne mesece

Mnoge biljke zahtevaju posebnu negu tokom hladnih zimskih meseci, a to posebno važi za nežnu orhideju. Kako bi zaštitili ovaj prelepi cvet i bili sigurni da će dočekati proleće, na ovih pet saveta obratite posebnu pažnju.

Prve nuspojave orhideja neće pokazati tokom izloženosti niskim temperaturama, nego tek nekoliko dana kasnije. Temperature između 10 i 25 stepeni Celzijusa idealne su za njih, ali to ne znači da one ne mogu da prežive povremeni rast i pad temperatura iznad i ispod tih granica.

1. Obezbedite joj dovoljno prirodnog svetla

S obzirom na to da su tokom zime dani kraći, a često i jako tmurni, orhidejama morate obezbediti dovoljno prirodnog svetla ako želite da dočekaju proleće. Ovaj cvet traži puno sunčeve svetlosti, ali nikako direktne. Tokom zime smestite ih u najsunčaniju prostoriju u svojem domu ili pak prostoriju s najviše prozora. Naravno, pozicionirajte ih tamo gde sunce ne dopire direktno do njih.

2. Pripazite na promaju

O da, štetnost promaje ipak nije samo mit, barem ne kada su orhideje u pitanju. Ako primetite da pupoljci padaju, velika je verovatnoća da je orhideja izložena promaji. Na primer, držite orhideje na prozorskoj dasci i tokom zime često otvarate prozor. Za osetljivu orhideju koja preferira stabilne temperature to je previše promaje i nagle izmene toplog i hladnog vazduha, koja joj nikako ne odgovara.

3. Čuvajte je od direktnog izvora toplog vazduha

Mnogima klima-uređaji povremeno služe i za grejanje prostorije. Baš kao što ni vama neće biti previše prijatno dok topli vazduh duva direktno u vas, tako ni orhideja to ne trpi. Držite je podalje od svih direktnih izvora toplog vazduha, ali i ostalih grejnih tela, poput električnih ili plinskih grejalica i radijatora.

4. Proveravajte koren i lišće orhideje

Mnogi vlasnici orhideja smatraju da im tokom zime potrebno znatno manje vode. Istina, za razliku od leta, koje brže isušuje zemlju i koren, tokom zime je taj proces znatno sporiji. Međutim, čim primetite da je koren poprima sivkastu ili belu boju, to je prvi znak da je orhideji potrebno više vode. Isto važi i za listove – ako postanu smežurani, povećajte količinu vode s kojom zalivate orhideju ili povećajte učestalost zalivanja.

5. Povećajte vlažnost

Sezona grejanja takođe je i sezona suvog vazduha, a to ne odgovara orhidejama koje vole vlažnija okruženja. Stvorite im malu vlažnu oazu tako što ćete plitku posudu ili tanjir napuniti kamenčićima, zatim zaliti vodom i naposletku na kamenčiće postaviti saksije s orhidejama. Ovlaživač zraka u blizini orhideja takođe je dobra ideja, a možete iskoristiti i flašicu s raspršivačem u koju ćete staviti vodu i povremeno poprskati orhideje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.