U trendu

Pripremite orhideje za zimu: Ovaj trik obećava da će sobne lepotice dočekati proleće okićene cvetovima

Orhideje iziskuju malo više pažnje i nege tokom hladnijih meseci

Orhideje su omiljeno sobno cveće mnogim ženama u Srbiji. Ove cvetne lepotice na poseban način doprinose dekoraciji doma, ali su isto tako i zahtevne za negu.

Da bi orhideje uspešno preživele hladniji period godine i dočekale proleće okićene cvetovima, potrebno je da im obezbedite posebne uslove tokom jeseni i zime.

1. Pažljivo odaberite mesto

Poznato je da orhideje vole svetlost, ali ne i direktno izlaganje suncu. Zato saksije sa ovim biljkama postavite u blizini direktnog izvora svetlosti, u prostoriji u kojoj ima najviše prozora.

Pozicionirajte ih tako da sunce ne dopire direktno do njih – u suprotnom, počeće da propadaju.

2. Povedite računa o vazduhu

Iako je promaja „srpski proizvod“ zbog kojih nas mnogi stranci gledaju u neverici, istina je da orhideje i te kako osetljive na jako strujanje vazduha. Zato je od velike važnosti da saksije sa ovim cvećem ne držite na mestu na kom „udara promaja“.

Primera radi, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozorskom simsu, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost promaji. Zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke.

Važno je znati da je ovaj cvet izuzetno osetljiv na na nestabilne temperature vazduha, kao i na strujanje vazduha. Zato pažljivo odaberite mesto na koje ćete staviti saksije sa orhidejama, a posebno vodite računa ukoliko se grejete preko klima-uređaja da vazduh ne ide direktno na njih.

3. Pažljivo ih zalivajte

Osetljivim orhidejama ne prija ni previše, ali ni premalo vode. Ukoliko ne znate koliko često bi trebalo da zalivate orhideje tokom jeseni i zime, obratite pažnju na listove i koren.

Ako listovi postanu smežurani, vreme je da zalijete biljku. Isto pravilo važi i ako primetite da je koren počeo da poprima sivkastu ili belu boju.

Orhideje uvek zalivajte destilovanom vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi, a s vremena na vreme možete im priuštiti i infuziju od zelenog čaja.

4. Povećajte vlažnost vazduha

Kad stignu jesen i zima, neminovno je zagrevanje prostorija, a to predstavlja još jedan rizik za orhideje, jer njima ne prija suv vazduh. Da biste povećali vlažnost vazduha, s vremena na vreme porpskajte ih vodom iz boce sa raspršivačem.

Dobro rešenje je i da u podložak saksije poređate kamenčiće, prelijete ih vodom i potom saksiju sa orhidejama spustite na kamenčiće. Tako ćete napraviti malu vlažnu oazu u kojoj će orhideje lepo napredovati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар