U trendu

Prirodna umetnička dela: Kokedame su prave dame koje će ulepšati svaki dom

Umetnost pravljenja kokedame potiče iz Japana i obuhvata gajenje biljaka bez saksije, u kugli od zemlje i mahovine.

Ove biljke atraktivnog izgleda možete držati na tacnama ali i okačene. Za izradu kokedame se koristi bonsaji, ali možete koristiti bilo koju biljku manjeg rasta (10-15 centimetara) s manjim korenjem, koja voli hlad. Senka je bitna zbog mahovine kojom je obložen koren a koja ne podnosi direktno sunce.

Jednostavan postupak

Sto prekrijte plastičnom folijom. Biljku izvadite i rastresite zemlju oko korena. Mahovinu nakvasite – najbolja je sfagnum jer je najlakša za održavanje – i njom obložite korenje biljke. U činiju stavite mešavinu za bonsai (30%t reset, 20% glina, 20% pesak, 30% crnica) i dolivajte pomalo vode dok ne počne da se lepi. Treba da možete da napravite kuglu koja se neće raspasti. Dobijenom mešavinom prekrijte koren biljke obložen mahovinom i pažljivo rukama oblikujte kuglu. Odozgo stavite još jedan sloj mahovine i učvrstite je obmotavanjem kanapa oko kugle. Od kokedama se mogu napraviti takozvani viseći vrtovi.

Kako se održava

Nega kokedame se ne razlikuje od drugih biljaka, osim po načinu i učestalosti zalivanja. Ako se zimi kokedama nalazi u prostoriji s grejanjem, zaliva se na svaka tri-četiri dana. Ukoliko je kugla vrlo suva, celu je umočite u posudu s vodom na pet-deset minuta a potom ocedite. Da ne biste preterali sa zalivanjem, najbolje je da koristite flašicu s raspršivačem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.