U trendu

Prirodno, a efikasno: Žene su nekada prozore prale jednom sirovom namirnicom, iznenadićete se

Mnogo toga smo naučili od naših baka. Oni koji imaju tu sreću da još uvek imaju bake, znaju da njihovi saveti zlata vrede.

Tako se, recimo, u „Knjizi za svaku ženu“ koja je 1952. godine izdata u Zagrebu, mogu pronaći mnogi korisni saveti naših baka o održavanju čistoće kuće.

U njoj se, između ostalog, spominje i da su žene nekada stakla ribale, ni manje ni više, već – krompirom!

Koristile su ga ovako: „Iseče se oljušten i čisto oprani krompir i time se obriše staklo, zatim se ispere čistom krpom i na kraju osuši novinskim papirom“. Nisu objasnili zašto baš krompir.

Pre pranja prozora roletne su se čistile od prašine, a stakla su se prala, osim krompirom, i mešavinom vode i sirćeta jer „sirće daje staklu lepši sjaj i brže se suši“. Za brisanje i sjaj stakla služi novinski papir umesto krpa. Preporuka je bila obrisati prozore svaki dan.

Još neki trikovi naših baka

Takođe, mrlje od kreča su sa stakla uklanjali sirćetom, a mrlje od uljane boje – terpentinom. Za nečistoću koja ostaje nakon muva bila je dovoljna topla voda.

Uz savete o pranju prozora stajalo je i upozorenje: „Prozori se ne smeju prati nikada ako u njih upire sunce, jer od sunčanih zraka staklo poprima plavkastu boju“.

Kako su i slike na zidovima delomično od stakla, i njih je trebalo redovno prati – mešavinom vode i sirćeta i na kraju prebrisati novinskim papirom. Isto su postupali i sa ogledalima. Nečistoće od muva na okvirima slika i ogledala uklanjali su špiritusom (etil alkoholom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar