U trendu

Pročistiće vazduh i olakšati san: Ovo je najbolja biljka za spavaću sobu

Sanseverija je jedna od najvoljenijih sobnih biljaka što zbog svog dekorativnog izgleda to i zbog lakoće održavanja.

Neki ovu biljku poznaju i pod nazivom Svekrvin jezik, a svoje poreklo vodi iz predela Južne Afrike. U Evropu je doneta u 18. veku, a naziv je dobila u čast princa od Sanseviera.

Sanseverija ne zahteva puno brige – presađuje se svake dve do tri godine u malo veće posude. Zemlja treba biti rastresita i propusna, a teglice pliće jer biljka ima plitak koren. Zaliva se retko.

Zaliva se tek kad se zemlja prosuši, vodom sobne temperature, a tokom zalivanja voda ne sme dospeti u središte biljnog busena. Leti je zalivanje češće i obilnije, dok se zimi zalivanje smanjuje.

Voda iz tanjirića ispod posude treba da se izlije. Za zalivanje treba koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u slabom osvetljenju, no šare na listovima su tad manje izražene. Odgovara im suv vazduh, ali osetljive su na premeštanje.

Zašto je sanseverija biljka koju obavezno morate imati?

Proizvodi kiseonik

Ova biljka efikasno proizvodni kiseonik. Za razliku od drugih biljaka, sanseverija proizvodi kiseonik noću zahvaljujući svojim dugim listovima. Istraživanja su pokazala da ova biljka proizvodi najveće količine kiseonika među svim sobnim biljkama.

Čini vazduh čistijim

Takođe, efikasna je kada je reč o uklanjanju toksičnih zagađivača iz vazduha jer ih bukvalno upija. Osim ugljendioksida, ona može da apsorbuje benzen, formaldehid, ksilen i toluen. Tokom noći može ukloniti do 87% ovih štetnih toksina. Takođe može da smanji nivo nitratnih jona.

Efikasan borac protiv alergija

Obzirom da čisti vazduh, preporučuje se osobama koje imaju respiratorne probleme, poput astme ili alergija.

Dekorativna, a laka za negu

Kao što je već rečeno, ova biljka je dosta jednostavna za održavanje i ne zahteva mnogo nege, što je čini idealnim izborom za početnike u baštovanstvu. Pri tom, gde god da je stavite učiniće svoj prostor lepšim jer je vrlo dekorativna.

Feng šui faktor

Čak, prema feng šuiju, može pomoći u povećanju energije prostora.

Listovi nalik maču podsećaju na snagu u suočavanju sa nedaćama, što zauzvrat donosi bogatstvo vlasniku. Zbog toga mnogi vlasnici kompanija na istoku i danas koriste ovu biljku u svojim kancelarijama verujući da će povećati prihod.

Prema feng šuiju, ova biljka se smatra prilično agresivnom i nije dobra za postavljanje u zatvorenom prostoru. Međutim, prema istočnoj tradiciji, kada stavite svoje zmijske biljke na pogodno mesto, po mogućnosti u jugoistočnim, južnim i istočnim uglovima, njihovo sjajno lišće će vas zaštititi od negativnog čija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.