U trendu

Produžite vek svojim knjigama

Bilo da na vašim policama imate jako retke i novčano vredne knjige ili samo one koje za vas imaju čistu sentimentalnu vrednost, sve te knjige zahtevaju specifičan način održavanja i čuvanja.

Nisu vam potrebne posbne prostorije, niti posebni atmosferski uslovi (kao što je slučaj u svetski poznatim bibliotekama), dovoljno je samo da se redovno brinete o njima.

Prvenstveno je bitno da redovno čistite prašinu sa površine knjiga, a najmanje jednom mesečno ih izvucite iz vitrina i sa polica, te očistite u potpunosti. Za to koristite posebnu četku.

Knjige ukoričene u kožu premažite specijalnim zaštitnim sredstvom dva puta godišnje – voskom koji ne ostavlja mrlje, a daje koricama poseban sjaj.

Mrlje sa uprljane stranice knjige lako ćete ukloniti ako ispod i iznad lista stavite upijač, pa preko njega pređete vrelom peglom. Mrlju zatim pospite puderom i ostavite da stoji nekoliko sati. Mrlja će potpuno iščeznuti.

Prljave rubove knjiga očistite mekanom krpicom ili vunenom krpom umočenom u čisti alkohol i belanjak, ako se radi o koži.

Takođe, jako je bitno da ne zbijate previše knjige jednu uz drugu. Pritisak nije dobar za ivice koje se mogu dodatno oštetiti prilikom skidanja sa police. Ne bi trebalo ni slagati knjige na gomile ili ih ostavljati otvorene licem nadole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.