U trendu

Profesionalac iz hemijskog čišćenja savetuje: Ovu odeću ne okrećite naopako pre pranja

Postoje dobri razlozi zašto se neka odeća okrene naopako pre pranja, ali ima i materijala koji se tako oštećuju

Šta treba prati naopačke?

Preporučuje se da se u mašini naopako pere odeća u kojoj ste se mnogo znojili, kako bi se bolje oprala unutrašnja strana, a istovremeno se tako štiti spoljna strana odeće od oštećenja i gubitka boje. Unutrašnjost odeće obično je najviše izložena znoju i drugim telesnim tečnostima, pa se na njoj nakupljaju neprijatni mirisi.

Takođe, ako okrenete odeću naopako pre pranja u mašini, sačuvaćete nalepnice, odštampane slike, vezove, cirkone, šljokice i druge ukrasne elemenata na spoljnoj strani. Smanjiće se zapinjanje o bubanj mašine patentnih zatvarača i dugmadi. Može sprečiti i oštećenje čičak trake, kopče i pertli, prenosi unatv.rs.

Odeća koju ne treba preokrenuti

Ipak postoji i odeća koju nikako ne treba preokrenuti naopačke. Osim što nećete preokrenuti ono što je jako prljavo sa spoljne strane, postoje još neki odevni predmeti kojima to ne treba raditi.

Profesionalac iz hemijskog čišćenja kaže da je bolje izbegavati preokretanje odeće koja je od osetljivih tkanina, poput svile i vune, jer može oštetiti njihova vlakna. Reč je uglavnom o tkaninama koje se peru ručno ili na specijalnim programima u mašini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar