Proizvod od 100 dinara izbeljuje peškire i zavese, riba kupatilo i čisti mikrotalasnu

Beli sintetički materijali, kao i pamuk osetljivi su na kuvanje, sunce, prašinu ili pušenje u kući pa s vremenom postaju sivi.

Sigurno ste pokušali sa mnogobrojnim sredstvima da vratite belinu svojim zavesama. Ali sunčevo zračenje, kuvanje ili eventualno pušenje u kući faktori su koji utiču na to da tkanina posivi, a standardni deterdženti ne pomažu.

Postoji jednostavan trik sa kojim će vaše zavese opet zasijati snežno-bijelom bojom.

Dovoljno vam je samo sirće, i to alkoholno.

U mašinu zajedno sa zavesama, u bubanj, stavite pola čašice belog alkoholnog sirćeta, a gore u deo standardni deterdžent koji koristite i inače. Izaći će potpuno bele. Na isti način možete izbeliti i posivele peškire, posteljinu ili stolnjake.

Ne brinite se za miris, on će tokom pranja potpuno nestati, piše Good Housekeeping. Osim toga, sirće je i prirodni omekšivač koji će vaš veš dodatno omekšati.

Donosimo još 14 sjajnih trikova sa sirćetom koji će vam olakšati život:

1. Dezinfikuje bočice za bebe i uklanja kamenac – Bočice za bebe možete prati u toploj vodi pomešanoj sa malo sirćeta i potom isprati u vrućoj vodi. To će biti dovoljno da ih dezinfikujete. Kada ih prokuvate, posebno ako živite u području tvrde vode, u vodu obavezno dodajte sirće. Bočice će biti sjajne i čiste, a kamenca neće biti. Posle je samo još jednom isperite.

2. Pre farbanja zidova obrišite vrata, zidove i nameštaj krpicom namočenoj u malo sirćeta. To će pomoći da skinete ostatke stare boje, ali i da lakše čistite nameštaj posle bojenja.

3. Osvežite i otčepite odvod – Sipajte šoljicu sode bikarbone u odvod, dodajte šoljicu sirćeta. Pustite da se zapeni pa sipajte dve čaše vruće vode u to.

4. Uklanja ptičji izmet – Našpricajte površinu uprljanu izmetom sirćetom, pustite minut da odstoji i samo prebrišite.

5. Za marinadu – Malo sirćeta u marinadi omekšaće i najtvrđe komade mesa.

6. Uklanja crvenilo – Namočite vaticu u mešavini sirćeta i vode pa natapkajte upaljena mesta na licu. Vrlo brzo videćete rezultate.

7. Smiruje crvenilo na bebinoj guzi – Dodajte par kašičica sirćeta u vodu u kojoj kupate bebu. To će smiriti crvenilo.

8. Čisti naočare – I najgore mrlje na naočarima, sirće će ukloniti.

9. Čisti četkice za zube – Stavite četkice na par sati u sirće i dobro isperite pod toplom vodom. Tako ćete ih očistiti i dezinfikovati.

10. Uklanja smrad sa ruku od hrane – Miris belog luka, ribe ili mesa možete ukloniti tako što ćete oprati ruke sapunom i vodom, potom isprati sa malo sirćeta i na kraju još jednom isperite sa mlakom vodom.

11. Uklanja etikete – Našpricajte sirće na lepljivu etiketu i skinite je prstom.

12. Čisti mikrotalasnu rernu – Stavite u staklenu čašu 1/4 sirćeta i 3/4 vode. Okrenite na visoku temperaturu na pet minuta i potom samo prebrišite krpom.

13. Čisti WC šolju – Dodajte sirće u šolju, pustite da stoji pet minuta i očistite sa toaletnom četkom.

14. Osvežava smrdljive patike – stavite uloške da odstoje u sirćetu i toploj vodi par sati. Ostavite da se osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.