U trendu

Proleće u kući

U proleće treba obaviti dosta kućnih poslova. Jedan od njih je i takozvano veliko spremanje. Iako nam takva vrsta angažmana često ne predstavlja zadovoljstvo, radi lične udobnosti i udobnosti svojih ukućana moramo se suočiti i s tim problemom. Redovnim čišćenjem i održavanjem sačuvaćemo vrednost prostora u kojem živimo, ali i obezbediti zdraviji ambijent.
Svaki posao zahteva bar nekakav plan. Mada mnogi veliko spremanje započinju stihijski, trebalo bi isplanirati kojim redosledom ćete obaviti taj posao i šta ćete sve uraditi tog puta. Tako ćete sve obaviti mnogo brže i nećete se sudarati s ukućanima. Pre početka čišćenja osmotrite prostor u kom živite i pokušajte da se usredsredite na prioritete. To su po pravilu nameštaj, podovi i kućni aparati. Kada smislite redosled radova, proverite zalihe sredstava za čišćenje, pa ako nešto nedostaje, pokušajte to da obezbedite pre početka radova, da ne biste prekidali posao zbog odlaska u nabavku. Pripremite ambalažu u koju ćete odložiti stvari koje vam trenutno ili trajno više nisu potrebne.
Nemojte se libiti da bacite nepotrebne stvari. Ako gomilate stvari samo zbog njihove sentimentalne vrednosti, doći ćete u priliku da nemate mesta za ono što je zaista neophodno. Ne mislimo ovde na suvenire sa putovanja ili poklone koji su se godinama množili, nego na sitnice kao što su začini kojima je istekao rok trajanja te godine kada ste ih doneli s letovanja iz, recimo, Turske, ali ste ih čuvali da vas podsećaju na lepo proveden odmor (autor teksta ima skoro identično iskustvo).
Kada smo kod isteka roka, proverite datume i na kozmetici koju čuvate na policama u kupatilu. Verujte, postoje razlozi zašto se proizvođači kozmetike na taj način ograđuju od neželjenih posledica upotrebe njihovih preparata.
Još jedna od misterija na koju ćete naići prilikom spremanja jesu fioke. Postoje, izgleda, neka stvorenja u kući (najčešće vi sami) koja prepunjavaju ladice nepotrebnim papirima, delovima birotehničke opreme, priznanicama i ko zna čime sve još. Obavezno dobro pogledajte šta ste sve sakrili u fioke dok ste na brzinu spremali (prilikom poslednje posete njene majke, na primer) da ne biste bacili nešto što vam treba, a ostalog se beskompromisno rešite. Ionako ćete sličan sadržaj naći u ladici već za mesec dana.
Odeća iz sezone jesen/zima prethodne godine takođe može da predstavlja kamen spoticanja. Trebalo bi osloboditi ormare za odeću koju ćete nositi u ovom periodu. Pod uslovom da imate mogućnosti, odeću koju ostavljate za sledeću zimu spakujte i odložite na mesto koje zadovoljava određene uslove. Odeća mora biti zaštićena od sunca, vlage i raznoraznih insekata. Nisu loše ni one vakuum vreće za čuvanje odeće, posteljine i koječega drugog (ima ih i u prodavnicama kineske robe); pošto se iz njih može izvući vazduh, i one bi trebalo da vam uštede nešto prostora. U svakom slučaju, valja srediti zimsku i jesenju odeću, a što način na koji ćete to uraditi zavisi od vaših ličnih afiniteta.
O praktičnoj strani čišćenja sigurno već dosta znate. Sada samo treba prionuti na posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar