U trendu

Prolećni plavoljubičasti oblak u bašti oduševiće sve: Kako se sadi i neguje prelepa presličica

Briga i sadnja muskarija (grozdastog zumbula, presličice, vilinog luka, vretenka) je veoma zanimljiva aktivnost za svakog ljubitelja baštovanstva. Ovi mali cvetovi koji liče na grozdove dostupni su u mnogim bojama, od plave do bele, i veoma su laki za uzgoj i održavanje. U nastavku ćete pronaći savete i savete o sadnji, uzgoju i održavanju muskarija.

Šta je Muscari?

Muscari je lukovičasta biljka iz porodice Liliaceae, poreklom iz Severne Afrike i Bliskog istoka. Formira masne, cvetne grudve sastavljene od malih plavih ili belih cvetova.

Ovo cveće je grupisano u grozdove koji se otvaraju od marta do kraja maja i daju delikatan i svež cvetni dodir bašti. Muscari se nazivaju i grozdasti zumbul, vretenak, presličica.

Kako posaditi Muscari?

Presličica se lako uzgaja i sadi. Važno je da ih posadite u bogato, dobro drenirano zemljište. Za to iskopajte rupe dovoljno velike da se koreni slobodno šire.

Koristite kompost da poboljšate kvalitet zemlje i kada se rupa popuni, dobro nabijete zemlju oko korena. Muscari voli da bude u delimičnoj senci i mora se redovno zalivati tokom vruće sezone.

Kada dođe proleće, dodajte sloj malča oko biljke da biste sačuvali vlagu u zemljištu i sprečili rast korova.

Kada su pravilno posađene, muskari su veoma izdržljivi i mogu preživeti relativno niske temperature. Ne zahtevaju mnogo održavanja i cvetaju nekoliko nedelja nakon sadnje.

Muskari su savršeni za uređenje bašte, balkona ili terase jer nude obilno i živopisno cvetanje.

Saveti za uzgoj presličice

Presličice su izdržljive lukovice koje se lako uzgajaju. Međutim, da biste dobili lepu sliku, potrebni su neki saveti za kultivaciju. Evo ih :

Zemljište: mora biti dobro drenirano i bogato humusom.
Izloženost: mora biti sunčano ili delimično senka.
Zalivanje: važno je održavati zemlju vlažnom tokom perioda rasta, bez viška.
Đubrivo: preporučuje se specifično đubrivo na bazi azota i fosfora.
Rezidba: Kada cvetovi izblede, stabljike odsecite do nivoa zemlje.
Malčiranje: preporučuje se tanko malčiranje da bi se lukovice zaštitile od toplote i naglih promena temperature.

Presličice su izdržljive biljke, ali uvek je najbolje da se pridržavate ovih nekoliko saveta kako biste postigli zadovoljavajuće rezultate.

Održavanje muskarija

Muscari nije veoma zahtevna biljka za održavanje, ali nekoliko saveta može vam pomoći da izvučete maksimum iz svoje bašte. Važno je redovno rezati uvele cvetove.

Ovo će omogućiti biljci da zadrži svoje cveće zdravim i produži vreme cvetanja. Kada cvetanje završi, biljku treba podeliti, ako je starija od tri godine.

Ovo treba uraditi u proleće ili jesen. Leti je važno redovno zalivati Muscari da bi bio dobro hidriran, a zimi će biti od suštinskog značaja da ga obezbedite malčom kako biste zaštitili korenje od zimskih mrazeva.

Takođe je važno u rano proleće primeniti organsko đubrivo, koje će biljci obezbediti dodatne hranljive materije za njen rast.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.